.

Extrema stanga din Europa, reactivata de criza economica

Publicat de Criss marți, ianuarie 06, 2009


Sabotarea nodurilor centrale în infrastructură, răpirea unor personalităţi şi chiar atacuri cu bombe. Astfel ar putea să arate Europa în 2009, susţin serviciile secrete franceze.

În plină criză economică, autorităţile din statele europene s-ar putea confrunta nu numai cu un val imens de turbulenţe pe plan social, ci chiar cu un pericol mult mai mare: reorganizarea extremei stângi. Rapoarte secrete ale guvernului francez descriu „un risc crescut” din partea unei „reţele internaţionale prezente şi la nivel european…mai ales în Franţa”, după radicalizarea, în ultimii ani, a unei „noi generaţii de activişti”.

Mai exact, urmează să asistăm la „o renaştere a extremei stângi violente”, grăbită şi agravată de lipsurile financiare, relatează „The Observer”. Alte documente menţionează posibile legături ale acestor extremişti cu activişti din Italia, Grecia, Germania şi Marea Britanie. „Violenţa a crescut în ultimii trei-patru ani şi se apropie de terorism”, explică Eric Denece, fost consultant în cadrul Ministerului francez al Apărării.

Apel la mobilizare

Chiar dacă multe voci consideră aceste ameninţări drept fără fond, la nivelul scenei politice franceze şi, mai ales, în rândurile consilierilor preşedintelui Nicolas Sarkozy (cunoscut pentru viziunea sa politică de dreapta) se ia în calcul un scenariu similar cu cel grecesc.

În ultimele luni, Atena a fost scena unor violenţe provocate de extremişti de stânga şi tineri care au protestat zile întregi, distrugând proprietăţi publice şi blocând activitatea în oraş, notează „The Observer”. Semnalele se înmulţesc de la o zi la alta. Spre exemplu, săptămâna trecută, sute de afişe au împânzit Parisul: tinerii care „sunt forţaţi să lucreze pentru o lume care ne otrăveşte” erau chemaţi să urmeze exemplul protestatarilor din Grecia. „Insurecţia continuă. Dacă va fi peste tot, nimeni nu o va putea opri”, se mai scria în posterele găsite de poliţia franceză.

Totuşi, în ciuda arestărilor unor activişti, unii analişti consideră că pericolul invocat de autorităţile franceze este destul de exagerat.

„Da, există un nivel de agitaţie tot mai mare, dar este o mare diferenţă în a încerca, în mod deliberat, să încetineşti mersul unor trenuri (referire la un grup de tineri, reţinut în noiembrie 2008-n.r.) fără să răneşti pe cineva şi atentatele de la Madrid”, explică un cercetător. „Există grupuri în Franţa, Italia sau Germania care şi-au pierdut încrederea în stânga politică dezorganizată şi sunt tentate să apeleze la acţiunile violente. Ele sunt într-o fază de semiclandestinitate”, notează şi Alain Bauer, criminolog din cadrul Sorbona, care explică că o regrupare a forţelor de extremă stânga este incipientă. Sursa: M.T. - Gandul

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.