.


Doctorul Fariz Alaqtta, unul din cei mai cunoscuti palestinieni din Romania si una din vocile respectate ale Ligii Islamice si Culturale din Romania, vorbeste intr-un interviu acordat Frontnews despre relatiile dintre palestinienii din Gaza si Israel. In plin razboi intre Israel si militantii Hamas din Gaza, doctorul Fariz Alaqtta, a carui familie se afla chiar in Fasia Gaza, atrage atentia ca poporul palestinian are nevoie de o viata demna pentru a putea exista o pace de durata in regiune.

Cum priviti, atat dumneavoastra, cat si comunitatea palestiniana din Romania, evenimentele din Gaza?

Comunitatea palestiniana, musulmana si araba din Romania este foarte ingrijorata fata de ce se intampla in prezent in Gaza si in Palestina, pentru ca este poporul nostru, comunitatea noastra, este tara noastra, este patria noastra. Sunt foarte ingrijorat, mai ales ca toata familia mea se afla in Gaza. Eu si familia mea credem ca tot ce se intampla acum in Gaza este un masacru, o crima de razboi. La fiecare ora si minut sunt omorati copii, femei, batrani, in timp ce israelienii repeta in presa aceleasi minciuni despre rachetele Hamas.

In ceea ce priveste rachetele Hamas, se repeta de catre presa internationala aceleasi minciuni ca si in cazul Irakului. In cazul Irakului nu s-au gasit niciodata armele de distrugere in masa. In Irak au fost un milion de morti si 5 milioane de refugiati, plus o tara distrusa.

In Gaza, au fost rase familii intregi de pe fata pamantului. Numai ieri (luni, n.red.) a existat un masacru in zona nordica a orasului, unde niste familii au fost ucise in totalitate, impreuna cu copii, femei gravide, si parinti. Acestea mi se par niste crime impotriva umanitatii.

Cum comentati raspunsul dat de Hamas, care a replicat Israelului prin tiruri de rachete, desi populatia palestiniana din Gaza sustine ca doreste pacea?

Intreg poporul palestinian doreste pacea in Gaza. Orice palestinian constient doreste pacea, dar problema este prezentata in presa internationala intr-o forma nu foarte inspirata si nu prea fericita. In legatura cu rachetele Hamas, aceasta chestiune este supradimensionata: rachetele trimise de Hamas au o incarcatura care cantareste cel mult 4-5 kilograme. Altfel spus, efectele militare ale Hamas sunt foarte slabe.

Este o diferenta uriasa fata de raidurile israeliene. Dupa cum a aratat presa, primele raiduri israeliene au inclus 60 de avioane de lupta F-16, 20 de elicoptere Apache au aruncat in primele 3 minute mai mult decat Hamas, au lansat zeci de tone de incarcatura explozibila. Rachetele lansate din avioanele F-16 aveau o greutate mai mare decat 1.500 de kilograme. Iata, deci, ca nu exista un echilibru intre atacurile Hamas si cele israeliene.

Dupa parerea mea, poporul palestinian din Gaza are in prezent de ales intre doua variante: ori sa fie omorat in bombardamentele israeliene, ori sa fie lichidat incet-incet, prin lipsa gazelor, lipsa apei, lipsa medicamentelor, lipsa hranei. Dar daca poporului palestinian i se ofera conditii demne de trai, poporul palestinian isi doreste pacea.

Cum ar fi putea fi normalizata situatia din prezent in Fasia Gaza?

Eu va vorbesc ca un cetatean palestinian care are toata familia in Gaza. In primul rand trebuie oprit acest razboi israelian, printr-un armistitiu bilateral. In al doilea rand, trebuie sa fie deschise toate granitele. Cu alte cuvinte, poporul palestinian din Gaza trebuie lasat sa traiasca demn.

Care credeti ca sunt explicatiile istoriei extreme dintre Israel si palestinieni?

Acest conflict a inceput practic in 1937, cand Gaza si intreaga Palestina a fost sub ocupatia englezilor, si dupa ce acestia au parasit zona, i-au lasat pe israelieni in Palestina. Israelienii au cucerit Gaza si Cisiordania in 1948 si in 1967. Cu alte cuvinte, Israelul s-a bagat peste noi, noi nu ne-am bagat peste ei. Este ca si cum cineva va forteaza apartamentul, orasul, sau tara, intra peste voi, si apoi va cer sa faceti pace cu ei. Pace pentru ce, cand ei intra in casa mea? Asa a pornit si in Palestina. Poporul palestinian este un popor care iubeste pacea, dar eu subliniez ca poporul israelian doreste o viata demna.

Adevarul este ca in Gaza a avut loc un atac-soc: in primele trei minute au fost lovite cu rachete mai mult decat 1.000 de cladiri, locuinte, scoli, masini de salvare si asa mai departe. Israelul a crezut ca poporul palestinian din Gaza o sa iasa de sub daramaturi si o sa accepte atacul si o sa-si continue viata (fara sa riposteze, n.r.). Dar asta nu s-a intamplat, pentru ca fiecare o persoana are o demnitate.

Poate fi pace in Fasia Gaza?

Parerea mea personala este ca israelienii vor sa aibe totul fara sa dea nimic. Tratativele de pace se tot realizeaza de 20 de ani incoace. Si in momentul de fata ce s-a realizat? Noi suntem acum aproape de zero. Israelienii n-au respectat nici deciziile Natiunilor Unite. Poporul palestinian are dreptul sa faca statul lui independent in Cisiordania si in Gaza, pe teritoriul care i-a fost ocupat de Israel in 1967. Ei insa nu au dat nimic. Si cred ca nici poporul palestinian din Cisiordania nu traieste bine. In fiecare zi mor oameni, sunt sute de filtre militare in zone foarte mici, etc. Noi dorim pacea, noi palestinienii vrem sa traim in pace, dar a trai in pace nu inseamna sa traim ca niste sclavi, fara demnitate.

Insa, Hamas guverneaza poporul palestinian, iar Hamas doreste distrugerea Israelului. Ce sanse pentru pace are statul palestinian?

Poporul palestinian a asteptat zeci de ani ceva de la statele arabe, de la statele europene, de la Natiunile Unite, si nu s-a realizat nimic la ora actuala. Poporul palestinian a votat, acum doi ani, un grup de oameni; indiferent ca ei sunt Hamas, ca ei sunt Fatah, pentru mine aceste nume sunt mai putin importante. Poporul palestinian a votat atunci schimbarea si a venit un grup de oameni sa guverneze, indiferent ce nume au. Poporul palestinian a autorizat acest grup de oameni sa guverneze. Din pacate, poporul palestinian a fost tratat necorespunzator, a fost marginalizat.

Situatia economica din teritoriile palestiniene este mai slaba decat cea din Israel. Credeti ca saracia favorizeaza violenta sau extremismul?

Parerea mea personala este ca poporul palestinian nu plange din cauza saraciei. E adevarat ca saracia este un element, unul din factori, dar nu este elementul principal. Poporul palestinian poate trai toata viata numai cu paine si sare, asa cum se intampla in prezent in Gaza. La ora actuala, venitul unei persoane din Gaza nu depaseste lunar 100 de dolari, iar mai mult decat jumatate din palestinieni sunt someri. Nu cred insa ca problema financiara e cauza principala a conflictului.

Razboi din ura intre palestinieni si evrei?

Eu am tot respectul fata de evreii care traiesc in lumea asta, mai putin fata de cei care vin sa fure pamantul nostru, cei care vin sa ne ocupe tara noastra, care vin sa ne bombardeze. Eu n-am nimic de-a face cu un evreu care traieste in Romania sau care traieste in America sau in alta parte. Daca nu este fratele meu in religie, este fratele meu in umanitatea sa. Ceea ce conteaza este de ce anume vine la mine. Fie ca e evreu, american, crestin, musulman sau altceva, daca vine sa imi ocupe tara mea, eu trebuie sa imi apar tara. Sursa: frontnews.ro & frontpress.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.