.

Gaza Strip forever!

Publicat de Criss marți, ianuarie 06, 2009


Armata israeliană, una din cele mai puternice armate din lume, a început un atac terestru de amploare asupra fâşiei Gaza, bastion al grupării Hamas, catalogată ca “teroristă” de către marile puteri ale lumii şi, cel mai important, de către administraţia SUA. Dar poate fi un întreg popor terorist?

Fâşia Gaza este, din anul 2007, un teritoriu guvernat “de facto” de către gruparea Hamas, cu toate că spaţiul aerian este controlat de către Israel şi regiunea este revendicată de către Autoritatea Palestiniană. Dar, dincolo de facţiunile sau statele care revedincă acestă fâşie de pământ lungă de doar 41 de km şi lată de 12, Gaza este, fără doar şi poate, un pământ al palestinienilor, adică al arabilor.

În ultimele zile, armata israeliană a răspuns, potrivit declaraţiilor oficiale ale triumviratului politic Olmert-Barak-Tzipi care guvernează statul evreiesc, unor atacuri şi provocări ale miliţiilor musulmane Hamas. Atacurile cu arme artizanale ale Hamas a dat motiv israelienilor să bombardeze fâşia Gaza, ucigând peste 500 de persoane, din care peste 100 de civili, jumătate din ei fiind copii. Folosindu-se de o strategie media inteligentă, Israelul a interzis accesul jurnaliştilor occidentali în zona de conflict, pentru a ascunde lumii străzile presărate cu cadavrele copiilor ucişi în bombardamentele de “pedepsire”, însă a lăsat mână liberă jurnaliştilor arabi, pentru a inflama lumea arabă cu aceste imagini macabre.

Rezultatul PR-ului armatei israeliene? Lumea occidentală pune la îndoială adevăratele efecte ale raidurilor evreilor, pe când lumea arabă va naşte, ca rezultat, noi terorişti, singura cale de manifestare a radicalilor musulmani împotriva puternicelor armate israeliene şi … americane. Iar, în cruciada împotriva terorismului, alimentat de acţiuni nesăbuite ca cea din Gaza, SUA şi Israelul vor fi “nevoite” să redirecţioneze tot mai mulţi bani către armată şi industria de armament şi, de ce nu, se vor simţi responsabile să atace şi Iranul, nominalizat fără drept de apel de către preşedintele Bush ca finanţator al terorismului internaţional.

Dar acest conflict din Gaza nu este nici primul şi nici ultimul de acest gen din regiune. În anul 2006, Israelul a atacat Libanul, încercând să distrugă bazele Hezbollah. Dacă ar fi să ne întoarcem şi mai mult în trecut, în anul 1947, nu putem decât să concluzionăm că întregul stat modern Israel a fost creat violent, prin conflict. După trecerea Palestinei şi Ierusalimului sub mandat britanic, la sfârşitul dominaţiei otomane din 1917, vechiul Eretz Yistrael, locuit în majoritatea covârşitoare de arabi, a devenit destinaţia emigranţilor evrei, fie sub influenţa sioniştilor ce doreau refacerea vechiului stat, sub nevoia de a scăpa de oprimările regiumurilor politice naţionaliste din Europa. Cert este că decizia ONU din 29 noiembrie 1947 a creat legal statul Israel fără a ţine cont de conflictul dintre ambiţiile sioniste şi populaţia arabă băştinaşă. Drept urmare, războaiele ce au urmat, între evrei şi statele arabe vecine, a dat naştere la o populaţie de câteva milioane de arabi refugiaţi şi un stat evreiesc puternic, războinic şi finanţat de SUA.

Acesta este, din 1947 încoace, şi motorul politicii israeliene: lupta pentru securitatea graniţelor. Regiuni ca şi Cisiordania sau Fasia Gaza, zone veşnice de conflict, datorită refugiaţilor (refugiaţi din Israel din cauza persecuţiei statului) care le locuiesc organizaţi în miliţii şi grupări considerate de unii ca fiind teroriste, sunt motive pentru conflicte militare şi pentru o guvernare a Israelului de către militari. Printre prim-miniştrii israelieni s-au numărat, fără jenă, foşti luptători de guerilla, terorişti sau militari responsabili de moartea a sute de civili, ca şi Ariel Sharon. Lupta permanentă cu arabii şi serviciul militar obligatoriu a transformat societatea israeliană într-una militară, unidirecţională, dar care tinde să se fărmiţeze.

Este poate pentru prima oară când au avut loc la Tel Aviv proteste ale israelienilor împotriva atacării făşiei Gaza. Este, poate, semnul că societatea evreiască din Israel se frânge încet sub povara a jumătate de veac de războaie şi că corupta clasă politică de la Ierusalim si Tel Aviv, obişnuită în a trezi, în prag de alegeri, patriotismul cetăţenilor cu noi atacuri şi intervenţii militare, nu mai are susţinerea israelienilor. Dar, cu siguranţă, Israelul este departe de pace şi asta, mai ales, datorită intereselor geopolitice ale SUA în zona Orientului Mijlociu şi datorită faptului că noile generaţii de arabi din teritoriile vecine cu statul evreiesc încă poartă amintirea dezrădăcinării din propia ţară prin violenţă. Sursa: George Bara - NapocaNews.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.