.

“Golanii” si legionarii, la Ziua Unirii

Publicat de Criss joi, ianuarie 29, 2009


Amestecate în mulţimea adunată, în dimineaţa de 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, printre sutele de oameni veniţi pentru a-i vedea pe Traian Băsescu şi Nuţi Udrea, s-au remarcat două grupuri de tineri venite cu scop precis şi misiune clară de îndeplinit. Este vorba despre urmaşii a două mişcări de orientare dreapta şi extremă dreapta: „Noii Golani” şi „Noua Dreaptă”.

Cu toate că sunt total diferiţi ca stil vestimentar şi de prezentare a mesajelor, membrii celor două grupuri se declară militanţi ai unei cauze ce se dovedeşte a fi una comună: realipirea Basarabiei la România.

Unul dintre aceste grupuri de studenţi şi elevi ieşeni, înarmaţi cu pancarte şi steaguri, este format din membri ai grupului de acţiune „Noii Golani”, care îşi trag numele de la militanţii anti-comunişti din 1989-1990, catalogaţi de autorităţile vremii drept „golani”. Aproximativ 10 studenţi ieşeni, membri ai acestui grup cu reprezentare în toate oraşele mari ale ţării, scandau în faţa demnitarilor prinşi în Hora Unirii: „Basarabia, e România!” şi „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară. Români am fost cu toţi odinioară!”. În acelaşi timp, studenţii au spart monotonia mulţimii strânse în Piaţa Unirii, afişând două banere colorate pe care scria: „Deşteaptă-te Române!” şi „Basarabia, pământ românesc!”, pe fundalul hărţii cu România din anul 1918.

„Mai bine golan, decât comunist!”

Studenţii, cu toate că sunt îmbrăcaţi la fel ca şi ceilalţi colegi de generaţie, cu şepci colorate şi hanorace largi, au preocupări mai rar întâlnite în rândul tinerilor ieşeni. „Dacă vă aduceţi aminte, în 1990, Iliescu i-a numit pe protestatarii din Piaţa Universităţii, în majoritate studenţi pe acea vreme, care cântau. Noi suntem un grup de acţiune civică, cu reprezentare în toată ţara, care am preluat de la studenţii din generaţia precedentă spiritul luptei pentru gândirea liberă, neîngrădită şi avem drept scop ducerea mai departe a mişcării anti-comuniste”, ne-a declarat Alexandru Golăeş, student în anul II la Facultatea de Economie a Universităţii „Al. I. Cuza”.

Acesta a recunoscut că, în timpul mineriadei din Piaţa Universităţii, era doar la grădiniţă, însă, pentru manifestările de la serbarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor are o misiune importantă de îndeplinit. „Noi, grupul de la Iaşi, am fost mobilizaţi de către colegii de la Bucureşti cu scopul de a aduce aminte autorităţilor că Basarabia este teritoriu românesc.

Cu steagul „noii drepte” în Piaţa Unirii

La câţiva metri depărtare, în stânga statuii lui Alexandru Ioan Cuza, un alt grup de tineri, cei drept trecut de vârsta studenţiei, se remarca prin faptul că au arborat un steag tricolor de dimensiuni impresionante. Înveşmântaţi complet în negru, iar fetele purtând un machiaj sumbru de culoarea smoalei, duzina de militanţi naţionalişti, din centrul Iaşului, nu erau alţii decât membri ai „Noii Drepte”. Urmaşii lui Corneliu Zelea Codreanu păreau mai organizaţi, întrucât pe lângă pancartele cu însemnele mişcării, au venit la Iaşi cu conducerea centrală şi cu un steang de 100 metri pătraţi, pe care au încercat, fără prea mare succes, să-l întindă în Piaţa Unirii.

„Am venit la Iaşi pentru a sărbători împreună 150 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor. În acelaşi timp, dorim să atragem atenţia asupra unui aspect care pare a fi uitat şi anume că sudul Basarabiei şi judeţul Hotin se află sub ocupaţie ucraineană. Mai mult, milităm şi impotriva construirii canalului Bâstroe care este o ameninţare la adresa mediului înconjurător, cât şi la adresa integrităţii teritoriului românesc”, ne-a informat Tudor Ionescu, preşedintele „Noii Drepte”. Întrebat cu privire la imaginea controversată a asociaţiei pe care o conduce, Ionescu a răspuns că mişcarea sa nu este altceva decât o „organizaţie de iniţiativă civică, militantă şi naţionalistă, ce luptă pentru resurecţia identitară şi spirituală a românilor de pretutindeni. Încă de la întemeiere, în anul 2000, Noua Dreaptă a acţionat pentru unificarea, după modelul german, a celor două state româneşti, România şi Republica Moldova”, a explicat Tudor Ionescu. Cu toate că a omis să menţioneze, „Noua Dreaptă” se inspiră literă cu literă din scrierile şi directivele legionare, lăsate moştenire de Corneliu Zelea Codreanu, aşa cum reiese şi din manifestele publicate pe site-ul oficial al mişcării. Sursa: Alina Ungureanu - Ziua

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.