.


Criza financiara afecteaza si o serie de cladiri care au devenit monumente ale istoriei moderne, precum fostul lagar nazist de la Auschwitz.

Istoricii si oamenii politici au pornit o intreaga cearta, pe aceasta tema, pentru ca parerile sunt impartite in acest caz, informeaza BBC.

Istoricul Robert Van Pelt sustine ca lagarul ar trebui daramat si uitat, dupa ce va muri ultimul supravietuitor al Holocaustului, care a fost incarcerat la Auschwitz. Pe de alta parte, Wladyslaw Bartoszewski, ministrul de Externe polonez, considera ca aceasta cladire este un martor al suferintelor victimelor regimului nazist si trebuie pastrata.

“Multi supravietuitori ai Auschwitz-ului mi-au spus ca o vizita la acest lagar constituie o lectie buna pentru cei tineri, care nu au trait in regimul nazist. Sigur ca atata timp cat exista supravituitori, care doresc sa se reintoarca in acest loc, lagarul trebuie pastrat. Dar ce rost ar avea sa cheltuim atatea resurse pentru a conserva un loc gol, plin de amintiri neplacute? Daramarea cladirii ar putea sterge un moment dureros din istoria moderna”, a declarat Van Pelt, care sustine daramarea lagarului.

Totusi, ministrul de Externe polonez nu este de acord cu acest punct de vedere, sustinand ca lagarul trebuie conservat, chiar daca necesita sume mari de bani, pentru intretinere.

“Singurii oameni care au dreptul sa decida daramarea lagarului sunt miile de oameni care au fost omorate in acest loc. Am fost prizonier in acest loc si stiu foarte bine ce reprezinta. Consider ca ruinele crematoriului, camerelor de gazare, celulelor intunecate si ale Zidului Mortii vor deplange ,intotdeauna, soarta celor care au murit aici. Deci, cred ca acest monument trebuie pastrat, indiferent de costuri”, a declarat Wladyslaw Bartoszewski.

Oficialul polonez a adaugat ca acest “Memorial al durerii”, pentru victimele Holocaustului, trebuie conservat si protejat la fel cum grecii isi pastreaza ruinele antice.

“Auschwitz - Birkenau este o continuare a remuscarilor care si-au pus amprenta pe umanitate, in special pe europeni. Este un simbol care va trezi regrete in cei care sunt indiferenti la suferintele semenilor”, a adaugat ministrul polonez.

Bartoszewski considera ca daramarea acestui lagar ar putea pemite intoarcerea unui rau similar, precum sitemul de teroare nazist. Sursa: Ziare.com

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.