.

NATO antreneaza teroristi in Kosovo

Publicat de Criss marți, ianuarie 06, 2009


In timp ce violentele impotriva sarbilor se intensifica, autoproclamatul stat kosovar isi face armata formata din ex-membri UCK.

NATO si UE isi intaresc pozitia in Kosovo. Decizia a fost luata in urma intensificarii violentelor din provincia Kosovska Mitrovita, in ultimele zile. Kosovo si-a alcatuit o armata formata din fosti teroristi UCK ce urmeaza sa fie antrenata de catre expertii militari ai NATO.

Forta Multinationala de pace (KFOR) a NATO din Kosovo si Misiunea Uniunii Europene (EULEX) si-au consolidat prezenta in nordul Kosovo, dupa o serie de incidente, in special la Kosovska Mitrovita, a anuntat sambata misiunea UE intr-un comunicat citat de Reuters. “KFOR si-a consolidat prezenta la Mitrovita. EULEX si-a consolidat prezenta in nordul Kosovo, cu scopul de a-si arata hotararea de a pastra stabilitatea”. “KFOR si EULEX sunt dispuse sa raspunda oricarei amenintari aduse securitatii si libertatii de miscare”, se mai arata in comunicat.

Decizia celor doua forte intervine dupa mai multe incidente violente care au avut loc in nordul orasului Kosovska Mitrovita, divizat etnic. Astfel, doua explozii, dintre care una a provocat ranirea usoara a sapte pompieri la Kosovska Mitrovita, s-au produs in noaptea de vineri spre sambata in acest oras, informeaza agentiile internationale de presa. Prima explozie s-a produs in jurul orei locale 22.00, in apropierea unei cafenele din nordul orasului, distrugand mai multe masini, fara a provoca victime, a precizat purtatorul de cuvant al politiei locale, Besim Hoti. Cea de-a doua explozie s-a produs dupa miezul noptii, cand un dispozitiv exploziv a fost lansat asupra unui grup de pompieri, potrivit lui Hoti. Acest incident este al doilea in decurs de o saptamana produs in acest oras. Martia trecuta, un tanar sarb a fost injunghiat si doi albanezi banuiti ca au participat la incident au fost arestati. Sambata, presedintele sarb Boris Tadici a reafirmat ca, in opinia sa, Kosovo nu are nici un viitor in spatiul european ca stat independent, ci numai ca provincie a Serbiei. Tadici sustine ca recentele incidente din Kosovo confirma pozitia Serbiei conform careia drepturile omului nu sunt respectate.

Armata “albaneza” se pune in miscare

Consolidarea fortelor internationale de pace in Kosovo survine pe fondul deciziei de formare, in urma cu doua saptamani de catre noul stat, a unei armate nationale ce urmeaza sa numere 2.500 de membri activi si 800 in rezerva. Aceasta va fi echipata cu arme usoare si va deveni operationala la mijlocul anului 2009. In fruntea acestei armate, presedintele kosovar Fatmir Sejdiu l-a numit pe generalului Sylejman Selim, fost membru al gherilei separatiste UCK. NATO si-a luat angajamentul sa sustina antrenarea noii forte si dizolvarea Fortei de protectie kosovara (KPS), formata in mare parte din fosti membri ai Armatei pentru Eliberarea Kosovo (UCK), gherila separatista care s-a luptat cu fortele sarbe in conflictul din 1998 - 1999. Sursa: Madalin Necsutu - Ziua

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.