.


Comisia juridică a Senatului a stabilit miercuri acordarea cetăţeniei romane pentru situaţia in care solicitantul investeşte in Romania sume ce depăşesc un milion de euro, reducand astfel suma de cinci milioane propusă de Guvernul Tăriceanu, potrivit NewsIn.

Conform legislaţiei in vigoare, cetăţenia romană se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază in condiţiile legii pe teritoriul statului roman de cel puţin opt ani sau, in cazul in care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean roman, de cel puţin cinci ani de la data căsătoriei.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Tăriceanu a menţionat că aceste termene pot fi reduse pană la jumatate in cazul in care solicitantul este o personalitate recunoscută pe plan internaţional, este cetăţean al unui stat membru UE, a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare ori a investit in Romania sume care depăşesc 5.000.000 euro. Senatorii jurişti au redus această valoare la 1.000.000 de euro.

De asemenea, Comisia juridică a introdus şi amendamentul prin care persoanele care au domiciliul sau reşedinţa in străinătate pot depune cererea de redobandire sau de acordare a cetăţeniei insoţită de actele care dovedesc indeplinirea condiţiilor prevăzute de lege la misiunile diplomatice ori oficiile consulare competente, după domiciliul sau reşedinţa solicitantului.

Printr-un amendament al preşedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, se propune ca, in situaţia in care la nivelul misiunilor diplomatice şi consulare numărul solicitanţilor este mult mai mare decat capacitatea de procesare, se va proceda la programarea acestora in limita a 30.000 de dosare pe an pentru fiecare oficiu consular.

Potrivit expunerii de motive, Guvernul, prin OUG nr. 147/2008 de modificare a Legii cetăţeniei, a propus printre altele ca, sub aspectul celerităţii desfăşurării procedurii de dobandire şi de pierdere a cetăţeniei romane, să se elimine publicarea extrasului cererii de acordare sau redobandire a cetăţeniei romane ori de renunţare la aceasta in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a.

Raportul Comisiei juridice urmează a fi votat in plen, după care va fi trimis Camerei Deputaţilor. Sursa: Ziua

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.