.

Tupeu istoric: Ucraina vrea toata Bucovina si Maramuresul

Publicat de Criss miercuri, ianuarie 28, 2009


In ultima vreme, extremistii din Ucraina (unii dintre ei chiar politicieni cu functii importante sau istorici de prestigiu) lanseaza diverse proiecte expansioniste la adresa vecinilor.

Finalitatea unor asemenea ’strategii’ vizeaza intimidarea statelor de la care URSS a smuls teritorii pentru a constitui Ucraina actuala. Initiatorii proiectelor spera ca, astfel, toate tarile vecine vor uita de teritoriile lor cotropite de Stalin. Kievul cheama in ajutor si biserica in acest scop.

Astfel, Rostislav Novojenet, presedintele fundatiei ‘Ukraina-Rusi’ din Liov (Liviv, in ucraineana, Livov, in rusa), considera ca in 1919 Ucraina avea teritorii de 1,6 ori mai mari. ‘Noi trebuie sa-i informam pe ucraineni cu privire la adevarata lor istorie. Am cercetat in acest sens mii de documente’, spune Novojenet, citat de ‘Livivsla Gazeta’. ‘Va prezint prima harta a Ucrainei episcopale, care include teritoriile ucrainene, ce se aflau, in 1919, in componenta Ucrainei: Kuban, Stravropolie, Cernomorscina, Vastocinaia Sloboianscina, Staroubuscina (teritorii aflate astazi in Federatia Rusa); Beresteiscina si Gomelscina (care apartin R. Belarus); Holmscina, Podliasie, Nadsianie, Severnaia Lemkovscina (ramase in Polonia); Severnaia Lemkovscina (existente azi in Slovacia); Marmorovscina (Maramures) si Iujnaia Bukovina (Bucovina de Sud), astazi inglobate in Romania, iar Transnistria era stat separat’, arata strategul ucrainean.

Cu alte cuvinte, Suceava, cu tot cu Putna, ar trebui sa intre in componenta Ucrainei. Pentru a elabora o asemenea harta, Rostislav Novojenet a subliniat ca au fost solicitati mai multi istorici si savanti. Mai mult, Ucraina are drepturi milenare si asupra Peninsulei Crimeea, perla tarilor rusi. Prin urmare, in 1919, Crimeea era deja teritoriu istoric ucrainean. Toate aceste teritorii ar fi constituit in 1919 ‘un cordon de stat pentru apararea Ucrainei’. Trebuie mentionat ca oficialii de la Kiev au intrat in alerta, mai ales dupa ce a izbucnit in presa conflictul dintre George Bush si Vladimir Putin din timpul reuniunii NATO de la Bucuresti. Atunci, presedintele rus i-a reamintit liderului american ca Ucraina detine teritorii care au apartinut Rusiei si tarilor din estul Europei. In consecinta, Ucraina nu poate adera la Alianta Nord-Atlantica, a motivat Vladimir Putin. Sursa: Gardianul

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.