.

Dilema islandeza: UE sau o “Uniune monetara scandinava”?

Publicat de Criss sâmbătă, februarie 07, 2009


De Bataiosu

In timp ce Islanda dezbate daca aderarea la UE este cea mai buna optiune pentru a salva economia sa lovita de criza, o alta optiune incepe sa castige sustinatori, indiferent cat de ciudata ar parea la prima vedere: uniunea monetara cu Norvegia, sustine cotidianul britanic “The Guardian”, citat de Cronica Romana.

Semnificativ este faptul ca daca optiunea pro-europeana este sustinuta de noul premier islandez, Johanna Sigurdardottir, cea care vizeaza posibila uniune monetara scandinava are sprijinul noului ministru de Finante, Steingúrmur Sigfússon. Ipoteza utilizarii devizei norvegiene ar fi parut inaceptabila cu doar cateva luni in urma, mai subliniaza comentatorul britanic.

Intrebat de ziaristi ai cotidianului norvegian Klassekampe daca aceasta idee poate reprezenta o optiune serioasa, Sigfússon a raspuns ca spera ca da, precizand ca aceasta optiune va fi discutata la aniversarea de 10 de ani de existenta a partidului sau (Partidul Verde, de orientare socialista), din aceasta saptamana, unde vor fi invitati lideri ai partidelor socialiste din Peninsula Scandinava, printre care ministrul norvegian de finante, Kristin Halvorsen.

Sigfússon este liderul Partidului Verde, cel mai popular partid din Islanda, care se opune puternic intrarii in UE, in timp Halvorsen conduce Partidul Socialist de Stanga din Norvegia, partidul-sora a celui a lui Sigfússon.

Nici Norvegia nu se opune acestei idei, a declarat oficialul norvegian. Ideea unei uniuni monetare intre Islanda si Norvegia este mai realista decat ar parea la prima vedere, daca tinem cont de faptul ca economiile celor doua state, membre ale Acordului European al Liberului Schimb (AELS), dar nemembre ale UE sunt puternic intrepatrunse, existand practic o uniune vamala intre ele.

Norvegienii s-au dovedit foarte rapizi atunci cand a venit vorba de salvarea verilor islandezi pe durata crizei economice. In mai, Banca Centrala a Norvegiei a declarat ca va imprumuta Islandei 1,5 miliarde de dolari pentru a-i ajuta economia, alaturi de Bancile Centrale ale Suediei si Danemarcei. De asemenea, in noiembrie, Norvegia a ajutat din nou Islanda, furnizand 500 de milioane de euro, ca parte a pachetului de intrajutorare al FMI de 10 miliarde de dolari.

Si in domeniul militar si politic legaturile sunt aproape la fel de stranse: din 2006, din momentul in care trupele americane au fost expulzate din baza de la Keflavik, apararea nationala a Islandei este asigurata de Norvegia, in conditiile in care insula nu are propria sa armata.

Intre cele doua state exista si afinitati culturale, in conditiile in care Islanda a fost initial populata de vikingi, care au parasit Norvegia in urma cu 1.000 de ani. Cele doua tari impartasesc si anumite interese strategice, cum ar fi controlul zonelor de pescuit si interese in regiunea arctica.

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.