.

Final de cariera dificil pentru Jean-Marie Le Pen

Publicat de Criss miercuri, februarie 18, 2009


Liderul francez de extrema-dreapta Jean-Marie Le Pen (foto), in varsta de 80 de ani, se confrunta cu un final de cariera politica dificil, la conducerea unui partid in criza, din care s-au retras o serie de membri importanti, iar provocarile sale verbale par sa nu mai aiba succes.

Jean-Marie Le Pen va incepe campania electorala pentru alegerile europarlamentare din luna iunie, informeaza Newsin. In 2010, el va candida la alegerile regionale, in principiu aceasta fiind ultima sa lupta electorala, dupa cum spune chiar Le Pen.

Condamnat de mai multe ori pentru declaratii rasiste sau negationiste, el a evocat recent ziua in care primarul Marisiliei, oras unde traieste o comunitate importanta magrebiana, se va numi “Ben Gaudin”, o referire la actualul primar, Jean-Claude Gaudin, membru al partidului prezidential UMP. Au existat numai cateva reactii indignate, ceea ce poate fi un semnal ca Le Pen nu mai capteaza atentia prea multor persoane in Franta.

“Cel mai mare serviciu pe care i-l putem face este sa facem mare lucru din aceasta”, afirma presedintele Ligii Drepturilor Omului din Franta, Jean-Pierre Dubois.

Intr-un inerviu acordat duminica ziarului Le Parisien, in care sustinea ca imaginea de “lider batran” nu displace electoratului francez, Le Pen a incercat o alta abordare, oferind ca exemple cazurile lui de Gaulle sau Petain, seful regimului de la Vichy, condamnat in 1945 pentru colaborare cu nazistii. Dar incercarea nu a avut succes, iar partidul de extrema-dreapta este in continuare slabit considerabil, dupa esecurile electorale suferite in ultimii ani.

In plus, partidul lui Le Pen, Frontul National (FN), se confrunta si cu plecarea mai multor figuri importante, pe fondul razboiului pentru succesiune. Tinta frondei este Marine Le Pen, pe care tatal sau a plasat-o in pozitie de favorita atunci cand a vorbit despre retragerea sa, in luna septembrie. Scriitorul Alain Soral a fost, la inceputul lunii februarie, ultima personalitate care a parasit partidul, dupa Carl Lang si Jean-Claude Martinez.

Fiica lui Jean-Marie Le Pen, in varsta de 40 de ani, este acuzata pentru esecurile formatiunii, dupa ce a incercat o “normalizare mediatica”, potrivit lui Carl Lang. “In momentul in care Sarkozy si-a “lepenizat” discursul, Marina l-a “delepenizat” pe tatal sau”, considera fostul secretar general al FN.

Frontul National, care nu mai are nici un primar si nici un parlamentar, si-a pierdut mare parte din electorat in fata lui Nicolas Sarkozy, la alegerile din 2007, subliniaza cercetatorul Jean-Yves Camus, specialist in extrema-dreapta. Un electorat sedus de dicursul lui Sarkozy, care a promovat fermitatea in dosare care erau puncte forte ale FN: lipsa de securitate si imigratia.

Dupa 2007, partidul a suferit o serie de esecuri, la alegerile legislative si la cele locale, in urma carora nu a mai putut primi subventii publice si a inceput sa se confrunte cu dificultati financiare importante.

In trecut “singur pe crenelul contestarii sistemului”, Le Pen trebuie sa ii faca in prezent fata si liderului de extrema-stanga Olivier Besancerot si chiar celui de centru Francois Bayrou, potrivit lui Camus. Sursa: frontnews.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.