.


În noaptea dintre 13 spre 14 februarie a anului 1945, cu câteva luni până la sfârşitul celui de al doilea război mondial, în Dresda au fost ucişi peste 100.000 de civili germani ca urmare a bombardamentelor anglo-americane. Oraşul, plin de refugiaţi din calea Armatei Roşii, a fost distrus în proporţie de 90 la sută iar operaţiunea nu a avut nici un fel de importanţă strategico-militară.

Pentru a comemora această tragedie au fost organizate de către diverse grupări naţionaliste două acţiuni diferite. Prima a avut loc vineri şi a adunat peste 1.000 de participanţi. Sâmbătă însă a avut loc un marş de proporţii, la care au participat între 6.000 şi 7.000 de oameni.

Printre cei care au rostit discursuri s-au numărat fostul comandor de divizie Hajo Hermann, şeful filialei saxone a Partidului Naţional-Democrat German (NPD), Holger Apfel, cât şi noul lider al Partidului Uniunea Populară Germană (DVU), Matthias Faust. Acesta din urmă a catalogat bombardamentele criminale drept “o Hiroshima a Germaniei”. Au luat cuvântul şi reprezentanţi ai naţionaliştilor spanioli şi slovaci.

În general marşul de două ore s-a desfăşurat fără incidente majore, în afara unei scurte altercaţii între participanţi şi extremiştii de stânga în zona gării principale. Lipsa unor confruntări de proporţii între naţionalişti şi contra-demonstranţi se poate explica prin prezenţa masivă a forţelor de ordine, peste 4.000 de poliţişti fiind prezenţi pe străzile oraşului.

Au avut loc în oraş şi doua contra-demonstraţii, care au adunat laolaltă lideri de sindicat, politicieni şi extremişti de stânga. La aceste acţiuni, conform poliţiei, au participat până la 10.000 de oameni.

Au fost semnalate şi confruntări între poliţişti şi extremiştii de stânga, câteva zeci de persoane fiind arestate.

În Saxonia, landul din care face parte Dresda, partidul NPD este cel mai bine reprezentat, cu opt deputaţi în Parlamentul regional. Sursa: frontpress.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.