.

Protest antirrom al extremei-drepte din Ungaria

Publicat de Criss sâmbătă, februarie 14, 2009


Peste 1.000 de sustinatori ai partidului ungar de extrema-dreapta Jobbik au manifestat vineri pentru a denunta cresterea numarului de infractiuni grave comise de rromi.

Jobbik, care se defineste drept un partid nationalist crestin si care lupta impotriva infractiunilor comise de rromi, spera sa marcheze puncte pe plan politic in urma demonstratiilor publice tot mai numeroase impotriva minoritatii rrome, cea mai mare din Ungaria, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Uciderea handbalistului roman Marian Cozma, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru care sunt suspectati niste rromi, a alimentat tensiunile si demonstratiile publice de ostilitate la adresa rromilor.
"Problema este in mare parte tinuta sub pres, dar ea trebuie abordata", a spus Imre Torok, in varsta de 39 de ani, capitan in Garda maghiara, organizatie nationalista radicala.

Intre 100 si 200 de membri ai Garzii in uniforme negre au luat parte la protest. Gruparea este sustinuta de Jobbik. "Din nefericire, numarul infractiunilor comise de rromi a crescut semnificativ si aceasta este o problema de siguranta publica", a spus Torok.

Ungaria are una dintre cele mai numeroase comunitati de rromi din estul Europei, reprezentand 5-7% din populatia de 10 milioane de locuitori. Decenii la rand, rromii au fost marginalizati, neavand locuri de munca si educatie adecvata, iar sansele lor s-au diminuat dupa caderea comunismului, cand industria grea s-a prabusit.

Criza economica tot mai grava si cresterea somajului au redus si mai mult sansele lor de a se integra si a duce o viata decenta.

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.