.

Dacii liberi s-au luptat in Banat

Publicat de Criss luni, iunie 29, 2009


Mândrii tarabostes şi-au etalat cuşmele, hainele şi armele, la sfârşitul săptămânii trecute, la prima ediţie a Festivalului „Dacii Liberi”, organizat în satul Covaci, la şapte kilometri depărtare de Timişoara.

La chemarea patronului echipei de fotbal din localitate, „dacii” din trei sate - Covaci, Carani, Sânandrei - s-au adunat sâmbătă după-amiază şi au cântat în picioare Imnul României, după care s-au întrecut în luptă dreaptă, aşa cum strămoşii lor o făceau cu mai bine de 2.000 de ani în urmă.

Aruncatul suliţei, al bolovanului sau flotările au fost probele la care au fost admişi numai tarabostes, adică nobilimea militară, în timp ce comatii, adică publicul, au avut pregătite special probe precum alergatul cu oaia în spate sau dublele cu mingea, dedicate copiilor.

Istoricii spun că în zonă au fost descoperite numeroase vestigii din epoca dacilor liberi, iar satul Covaci este aşezat chiar pe unul din Valurile romane, care străbat Banatul de la Dunăre până la Budapesta.

„E remarcabil că un club de fotbal atrage atenţia asupra valorilor culturale şi istorice ale românilor şi ale Europei şi contribuie la formarea unei atitudini pozitive faţă de patrimoniul nostru arheologic şi istoric”, spune scriitorul Laurenţiu Nistorescu. Sursa: Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.