.

Filme interzise, de-a lungul timpului, in lumea intreaga

Publicat de Criss vineri, iunie 19, 2009


Vă propunem o incursiune în lumea cenzurii din diferite țări ale lumii, prin intermediul filmelor care nu au mai ajuns în cinematografele din anumite zone geografice.

The Pineapple Express - Interzis în Malaezia

Malaezia a scos Yoga în afara legii, pretinzând că ar determina pe cetăţenii ei să “devieze de la credinţa cea dreaptă” (în general, e vorba de islamism). Iar folosirea în film a drogurilor nu a prea convenit cenzurii din Malaezia. Şi mai mult, aceştia au patru nuanţe a rating-ului 18: 18SX (sex), 18sg (violenţă), 18PA (politică), 18PL (varietăţi). Iar comedia cu drogaţi a lui Seth Rogen şi James Franco bifează la toate capitolele.

Pirates of the Caribbean: At World’s End - Interzis în China

Numai vreo 20 de filme străine au voie să fie proiectate, pe an, în China. Iar gigantul din box-office-uri - Piraţii 3 - nu s-a numărat printre ele, cel puţin atâta timp cât nimeni nu a tăiat din film imaginile cu piratul Sao Feng. Problema e, se pare, că piratul (jucat de Chow Yun Fat) ar fi o “portretizare negativă” a chinezilor. Dar “a spune că insultă China, numai pentru că un chinez joacă pe un ticălos, e ridicol”, afirmă cercetătorul cultural Zhang Xiaoming. În plus, deşi China a sărbătorit câştigarea Oscarului de către Ang Lee cu Brokeback Mountain drept un triumf al întregului popor chinez, totuşi a interzis filmul. Trageţi concluzia singuri…

King Kong - Interzis în Finlanda

Povestea celei mai mari maimuţe din lume n-a fost pe placul finlandezilor pentru că: “este una din cele mai violente personaje din istoria cinematografului.” Şi poate că e un sâmbure de adevăr în ceea ce spun. Oricum, filmul din 1933 avea iniţial numeroase scene brutale, tăiate de cenzură chiar în Statele Unite. King Kong calcă în picioare şi mănâncă indigenii insulei, molfăie un cetăţean new-yorkez, apoi aruncă o femeie de la etaj atunci când o confundă cu Ann Darrow. Şi, pe lângă asta, e şi cam pervers: numai scena în care o dezbracă pe Fay Wray. Rea maimuţa, rea!

Nosferatu - Interzis în Suedia

În mod ironic, Suedia impresionează pe cinefilii din întreaga lume, la ora actuală, cu propriul film cu vampiri Let The Right One In. Demult, în 1766, Suedia era prima ţară unde intra în vigoare o constituţie prin care cenzura era abolită. Ceea ce nu a mai stat în picioare atunci când sângerosului Nosferatu nu i s-a dat voie să ruleze pe ecranele din Iran pe motiv de “violenţă înspăimântătoare cu impact puternic şi cruzime”. Şi a rămas un film interzis şi în Suedia până în 1972.

Zoolander - Interzis în Iran

A bea o Mocha Frappuccino înainte de a da foc băieţilor tăi de cartier care arată foarte, foarte bine… Pentru autorităţile islamice din Iran asta e “provocare homosexuală”. Într-o ţară cu o lege islamică severă, orice film care prezintă homosexualitatea - sau chiar face aluzii, fie ele şi vagi asupra subiectului - este interzis imediat. Ce să mai spunem despre “300″ al lui Zack Snyder, în care vechii perşi sunt prezentaţi ca nişte monştri inumani, iar spartanii ca homosexuali, îmbătaţi de febra luptei? E de două ori interzis.

Indiana Jones and the Temple of Doom - Interzis în India

Maimuţe şi creierul lor. De asta primul film cu Indy a fost interzis tocmai în ţara de unde i se trage numele. Sau, mai specific, “prezentarea rasistă a indienilor şi tendinţele imperialiste evidente”. Într-o scenă din film, Dr. Jones este servit la desert cu creier de maimuţă, la banchetul de la palatul Pankot. În realitate, hinduşii nu prea ar face aşa ceva, întrucât maimuţele sunt sfinte, datorită asemănării cu zeul Hanuman din Ramayana. Însă, Spielberg a filmat în Sri Lanka, ce seamănă cu India. Iar maimuţa ca fel de mâncare nu e o problemă pentru locuitorii de acolo.

Borat - Interzis în Rusia

“Jignitor”, acesta a fost cuvântul cu care a fost descris filmul lui Baron Cohen, devenit primul film non-porno interzis în Rusia de la căderea URSS. “Există în film momente care ar putea jigni convingerile religioase sau naţionale ale unor persoane”, declara Yuri Vasyuchkov, conducătorul departamentului de autorizare a filmelor. Însă, în mod straniu, Kazahstanul (ţara pe care filmul pretinde că o descrie) nu a interzis filmul.

The King and I (oricare dintre versiuni) - Interzis în Thailanda

Un cuvânt care nu le place cenzorilor: “Regele”. Nu mereu, ci atunci când în film e vorba de regele lor. De-a lungul timpului, autorităţile thailandeze au interzis toate versiunile musicalului de aventuri “The King and I”, pretinzând că Regele Siam-ului (Thailanda) nu poate fi decât o fiinţă divină, şi nu un muritor care mai cântă din când în când şi care seamănă cu Yul Brenner. Totuşi, Hollywood-ul a încercat să schimbe titlul, cu Anna and the King al lui Jodie Foster. Dar Thailanda a fost în continuare vigilentă.

The Simpsons Movie - Interzis în Birmania

Supranumită şi “Statul fricii”, Birmania a câştigat locul trei de la sfârşit în topul statelor cu privire la “libertatea de exprimare”, anul trecut. Fără nici un motiv temeinic, cenzura din Birmania atacă scenele erotice (femeile nu au voie să poarte cămăşi “occidentale”), pentru agresiuni (nu poţi da mai mult de cinci lovituri de pumn într-un film) şi pentru … culori. Galbenul şi roşul sunt interzise, ceea ce ar fi o problemă pentru familia Simpson… Spider-Pig, preşedintele Schwarzenegger, organul sexual (deja cenzurat) al lui Bart… Toate s-au dus. “Niciodată nu explică de ce. Sunt reguli care trebuie urmate”, suspină un regizor din Birmania.

The Matrix Reloaded - Interzis în Egipt

15 din cei mai importanţi critici de film, psihologi şi academicieni au hotărât că proiecţia filmului “Matrix Reloaded” ar putea cauza “tulburări şi prejudicii sociale”. Poate pentru că egiptenilor le-a plăcut foarte mult primul film şi vor suferi din cauza dezamăgirii. Sau poate pentru că Neo, Morpheus şi Trinity trăiau într-un oraş numit Zion… un local subpământean sordid sau ţara făgăduinţei a evreilor? Oricum, populaţia - în majoritate musulmană - nu pare impresionată. “Nu există o scenă anume pe care am considerat-o criticabilă - e vorba despre filmul în sine”, declară Madkour Thabit, şeful cenzurii din Egipt.

Paths of Glory - Interzis în Franţa

Ah,francezii! Atât de lăudaţi pentru curajul în luptă. Aşa că au fost desigur insultaţi de povestea clasică de război a lui Kubrick - poveste care, ca şi romanul lui Humphrey Cobb - a sugerat că francezii îşi executau proprii soldaţi, în Primul Război mondial, sub acuzaţia de laşitate. Deşi niciodată nu l-a interzis oficial, guvernul francez a ţinut deoparte Paths of Glory pentru aproape 20 de ani. Se pare că în realitate numai englezii şi italienii şi-au împuşcat proprii soldaţi pentru laşitate. Dar francezii, ei laşi? Mais non, monsieur!

Monty Python’s Life Of Brian - Interzis în Norvegia

Oameni cu frica lui Dumnezeu, cei din Consiliul Norvegian al Clasificării Filmelor au tăiat cu foarfeca cenzurii din părţile scandalizatoare ale lui Life of Brian. Însă, atunci când regizorul nu a acceptat filmul cenzurat, în Norvegia acesta a fost interzis pentru blasfemie până în 1980. În mod strălucit, Suedia a reacţionat prompt şi a făcut filmului publicitate pe motiv că “Filmul e atât de comic, încât în Norvegia l-au interzis”.

Cât priveşte ţara noastră, două dintre cele mai recente cazuri sunt SAW IV şi Milk. Difuzarea la cinema a celui de-al patrulea film al seriei horror SAW a fost iniţial interzisă de către comisia de rating, printr-o decizie dată cu zece zile înainte de lansarea filmului la cinema. Producţia, în urma acelei decizii, urma să apară direct pe DVD. O contestaţie adresată de către distribuitorul în România al filmului, New Films, şi discutarea în presă a cazului, a făcut să existe o nouă întrunire a comisiei. Rezultatul a fost un calificativ mai uşor - “Interzis sub 18 ani”, similar sau chiar mai sever decât în alte ţări europene. În acest fel, SAW IV a putut fi văzut pe marile ecrane româneşti începând cu luna martie a lui 2008.

La începutul acestui an, filmului Milk (regia Gus Van Sant) i s-a dat de către comisia de rating românească IM - adică interzis minorilor - motivaţia formulată de comisie fiind că “filmul face propagandă pentru o orientare sexuală”. O contestaţie iniţiată de distribuitorul Ro Image al filmului şi controversa iscată în presă, legată de decizie şi de argumentul surprinzător (prin care comisia nu a reuşi decât să se compromită), au dus la revenirea asupra deciziei iniţiale, ratingul final fiind “Nerecomandat sub 15 ani”. Sursa: Gloria Sauciuc - CineMagia.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.