.

10.000 de moti au venit la Crucea Iancului

Publicat de Criss marți, iulie 14, 2009


Locuitorii Apusenilor şi-au cinstit, duminica, eroii care au înfrânt acum 160 de ani armatele ungare venite să înăbuşe Revoluţia paşoptistă din Transilvania.

In jur de 10.000 de persoane au urcat până la “Crucea Iancului” din Mărişel pentru a participa la tradiţionala sărbătoare la care moţii îşi cinstesc eroii care s-au luptat, în acel loc din Mărişel, cu trupele armatei ungare în 1849. 

“în 1924 au făcut o cruce din lemn pentru a cinsti memoria acestor eroi din 1849. în 1944, crucea de lemn a fost înlocuită cu una din ciment, pe ea fiind incripţionate cuvintele Crăişorului nostru, Avram Iancu: Sau punem pumnul în pieptul furtunii, sau pierim”, ne-a declarat primarul comunei, Traian Mariş. El a precizat că mărişelenii au organizat această sărbătoare “la rând, de circa 40 de ani”, cu o întrerupere de 3 ani după Revoluţia din 1989. Primarul a susţinut că dacă nu era ploaie şi ceaţă, cu siguranţă numărul participanţilor ar fi fost mult mai mare.

După slujba întru pomenirea eroilor, a urmat o paradă a portului popular, o defilare a călăreţilor şi un mare concert folcloric, care a reunit nume mari ale scenei: taragotistul Dumitru Fărcaş, familia Petreuş, Maria Marcu, Mihai Mariş, Amalia Codorean-Chindriş, Florian Roşan, Maria Lobonţ, Marinela Zegrean-Istici, Radu Ciordaş, Livia Hetea, Dana Purcel, Ioana Budaie, Bogdana Pop şi Ioan Seleş. La reuşita programului şi-au dat concursul grupul “Taragotiştii din Mărişel”, precum şi ansamblurile folclorice “Dor Transilvan”, “Cununa Apusenilor”, “Fiii Cămăraşului” şi “Românaşul”.

Ca în orice an, nu au lipsit nici târgul meşteşugarilor, dar nici celebrele balmoş şi sarmale de Mărişel. Manifestarea a fost organizată de Societatea “Avram Iancu”, înfiinţată în 1922. Sursa: Ziua de Cluj

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.