.


Un numar record de 106.221 de firme au fost inchise in doar sase luni, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, cele mai multe fiind nevoite sa inceteze activitatea din cauza introducerii impozitului minim, la care se adauga cele care aveau activitate profitabila, dar au fost afectate de criza.

Spre comparatie, anul trecut in primele sase luni au fost inchise 14.501 firme, de sapte ori mai putin decat anul acesta. 

C. Ungureanu are in Bucuresti o companie care produce decoratiuni din inox din 2004, iar anul trecut a infiintat inca doua firme cu scopul de a diversifica domeniile de investitii. „Am doua firme pe care le-am infiintat anul trecut, dar anul acesta am fost nevoit sa le suspend activitatea. O firma este de constructii si alta de tunning auto si aveam de gand sa incep activitatea din acest an. Am platit pana acum impozit minim de aproape 700 de lei pentru ambele firme, dar conditiile de piata si acest impozit m-au facut sa renunt pana la urma”.

O alta categorie de persoane afectate sunt arhitectii care aveau deschise propriile firme si incheiau contracte de prestari servicii pe proiecte cu firmele mari de arhitectura. „Am prieteni arhitecti care si-au inchis firmele si au preferat fie sa treaca pe PFA sau sa lucreze la negru”, spune Ungureanu.

Anul acesta numarul inmatricularilor de persoane fizice autorizate (PFA) a crescut cu 32% fata de anul trecut, in perioada ianuarie-iunie fiind inmatricultate 30.715 persoane fizice. Numarul lor a ajuns astfel la sfarsitul lunii iunie la 329.246.

80.000 de suspendari

Dintre toate firmele inchise, peste 80.000 au fost suspendari, fata de primul semestru al anului trecut cand au fost suspendate doar 6.698 de firme. In acelasi timp, numarul firmelor radiate a urcat la 18.917, fata de un numar mult mai mic anul trecut, de 5.965, iar numarul dizolvarilor a fost in primele sase luni ale anului de 8.291, fata de 1.838 anul trecut.

Suspendarea unei firme presupune doar intreruperea activitatii pe un termen de maximum cinci ani, agentul fiind nevoit in continuare sa depuna bilanturile la sase luni si la un an. Suspendarea are costuri mult mai reduse, de circa 500 de lei, fata de radierea sau dizolvarea, operatiuni care costa in jur de 2.000 de lei.

Cele mai multe suspendari, dizolvari si radieri in perioada ianuarie-iunie 2009 au fost in Valcea, Calarasi, Brasov, Bihor si Prahova.

Numarul firmelor active era la sfarsitul lunii iunie de 728.232, potrivit ONRC. Sursa: Adriana Rosoga , Izabela Badarau - Ziarul Financiar

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.