.

Bosnia: Si sarbii si-au comemorat rudele ucise la Srebrenica

Publicat de Criss marți, iulie 14, 2009


Mai multe mii de sârbi din Bosnia s-au adunat duminică în estul Bosniei pentru a aduce omagiu rudelor şi apropiaţilor lor ucişi în timpul războiului din 1992-95, în ziua următoare comemorării de către musulmanii bosniaci a 14 ani de la masacrul de la Srebrenica.

Ceremonia care s-a ţinut la Bratunac, în apropiere de Srebrenica, a adus omagiu celor circa 3.200 de soldaţi şi civili sârbi ucişi în această regiune în timpul războiului, potrivit cifrelor sârbilor din Bosnia, a anunţat agenţia de presă locală SRNA, preluată de Agerpres. 

Foşti combatanţi sârbi din Bosnia şi reprezentanţi de asociaţii ale victimelor au depus coroane de flori la un memorial în memoria victimelor.

“Justiţia şi sancţiunile trebuie să atingă toată lumea, pe victime şi pe autori, oricine ar fi ei”, a declarat ministrul sârb al foştilor combatanţi, Rade Ristovic.

Cu o zi înainte, sâmbătă, peste 20.000 de musulmani bosniaci s-au adunat la Srebrenica pentru a înmormânta resturile a 534 de victime recent identificate ale masacrului, cu ocazia comemorării a 14 ani.

Acest masacru, cel mai rău cunoscut de Europa după Al Doilea Război Mondial, a avut loc în iulie 1995 când armata sârbilor din Bosnia a ocupat enclava musulmană Srebrenica, decretată pe atunci zonă de securitate de către ONU, şi a executat în jur de 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani.

Un proiect de lege făcând din 11 iulie ziua comemorativă a masacrului de la Srebrenica în toată ţara a fost blocat miercurea trecută în parlamentul de la Sarajevo de deputaţii sârbi bosniaci.

Războiul interetnic din Bosnia a făcut 100.000 de morţi şi a lăsat ţara divizată în două entităţi din plin autonome, Republika Srpska şi Federaţia croato-musulmană. Sursa: Ana-Maria Lazăr - Adevarul

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.