.

Extremism maghiar, pe banii statului român

Publicat de Criss luni, iulie 27, 2009


Consiliul Judeţean Harghita a alocat 5.000 de lei pentru finanţarea unei tabere a tinerilor maghiari. Invitat de onoare e Vona Gabor, preşedintele partidului extremist maghiar Jobbik.

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a alocat 5.000 de lei pentru organizarea unei tabere a Tineretului Maghiar Ardelean (TMA). Invitat de onoare este Vona Gabor, preşedintele partidului de extremă-dreapta din Ungaria, Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună - n.r.). Cea de-a cincea ediţie a taberei va avea loc la Gheorghieni, între 5 şi 9 august. 

Coorganizator al taberei de cinci zile, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, susţine că banii de la bugetul judeţului vor acoperi mai multe cheltuieli organizatorice.

„Nici eu nu sunt de acord cu unele probleme care se ridică în tabară TMA de la Gheorgheni, dar noi nu finanţăm luările de poziţie sau doctrinar tabăra, ci o manifestare a tinerilor, la care se adună peste 10.000 de persoane”, a declarat Borboly pentru EVZ.

Discursuri ale membrilor partidului Jobbik

Borboly Csaba a mai spus că şi el se va număra printre liderii politici care vor fi criticaţi în tabară. „Nu mi s-ar părea corect să nu finanţăm o activitate de tineret cu zeci de alte manifestări în afara celor politice şi doctrinare, doar pentru că nu ne convin”, conchide Borboly.

Preşedintele TMA, Soos Sandor, ne-a declarat că preşedintele Jobbik, Vona Gabor, a fost invitat pentru a le vorbi participanţilor despre cum a crescut partidul de la 1 la 15 procente, scor obţinut la alegerile pentru Parlamentul European. „Îl aşteptăm şi pe unul dintre cei trei europalamentari Jobbik”, a adăugat preşedintele TMA.

Teme mai radicale, nu extremiste

Pe de altă parte, Soos respinge acuzaţiile de extremism şi iredentism formulate la adresa organizaţiei pe care o conduce. „TMA aduce în discuţie teme mai radicale, însă nu extremiste, nu unele care să fie împotriva Constituţiei. Discutăm despre maghiari, despre autonomie, despre a avea în Transilvania o autonomie, nu discutăm despre bombe”, s-a explicat Soos.

El a recunoscut că la taberele TMA participă şi reprezentanţi ai Gărzii Ungare (organizaţie paramilitară susţinută de Jobbik,) dar ca „persoane, nu ca organizaţie”. Soos Sandor a mai declarat că mare parte dintre cei 150.000 de lei alocaţi taberei vor fi cheltuiţi pentru plata onorariilor celor 12 trupe invitate să cânte la Gheorghieni.

La tabăra de anul acesta vor susţine discursuri şi europarlamentarul Tokes Laszlo; preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs. Lista vorbitorilor cuprinde şi primari PCM şi UDMR din Gheorgheni, Târgu Secuiesc, Sfântu Ghe orghe, Odorheiul Secuiesc şi Sovata, care le vor explica tinerilor cum văd autorităţile locale autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Taberele TMA se organizează la Gheorgheni din 2005. Anul trecut au participat peste 8.000 de persoane, iar anul acesta organizatorii aşteaptă peste 10.000.

Partidul Jobbik, „creştin şi radical patriot”

Partidul Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună - n.r.) se recomandă ca un partid „principial, conservator, creştin şi radical patriot”, al cărui scop fundamental este protejarea valorilor şi intereselor Ungariei.

În plus, Jobbik se prezintă ca singurul partid în stare să înfrunte „una dintre problemele fundamentale ale societăţii ungare, cea a populaţiei ţigăneşti în continuă creştere”.

Formaţiunea a fost înregistrată ca partid politic în octombrie 2003, pe scheletul organizaţiei civile cu acelaşi nume. De la înfiinţare, partidul este condus de Vona Gabor, care, în luna august 2007, a înfiinţat şi „Asociaţia Culturală Garda Maghiară” – o grupare paramilitară de extremă- dreapta, care luptă pentru „deşteptarea conştiinţei active a naţiunii”.

„Garda Maghiară” a fost implicată în mai multe confruntări violente în Ungaria, ultima dintre ele având loc la începutul acestei luni, în Piaţa Erszebet din capitala Ungariei.

Protestatarii, în frunte cu Vona Gabor, au ieşit atunci în stradă după ce, pe 2 iulie, Curtea de Apel din Budapesta a decis dizolvarea „Gărzii Maghiare”, pe motiv că activitatea acestei organizaţii încalcă normele democraţiei. Sursa: Adrian Moise - Evenimentul Zilei

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.