.


Frontul Naţional, care reprezintă latura politică a naţionalismului francez, şi care se afla în declin de la pierderea alegerilor prezidenţiale din 2002 de către Jean Marie Le Pen, este pe cale să obţină un post de primar pentru prima oară în ultimii 15 ani.

Lista de canidaţi a partidului cu o puternică orientare anti-imigraţionistă a obţinut 39% din voturile de duminică din cadrul primului tur de scrutin efectuat în oraşul nordic Henin-Beaumont. Alegerile au fost convocate după ce primarul în exerciţiu (din partea Partidului Socialist) a fost arestat şi condamnat pentru fraude în valoare de milioane de euro.

Lista, pe care se află şi Marine Le Pen, fiica cunoscutului politician francez, a obţinut dublul numărului de voturi obţinute de următorul partid din clasament (cu orientare de stânga). Frontul Naţional nu mai câştigase alegerile pentru un consiliu cetăţenesc din anul 1995, când candidaţii din partea sa au ieşit victorioşi în mai multe municipalităţi din sud.

„Este realizabil”, a declarat Marine Le Pen în urma primului tur de scrutin, al cărei coleg, Steeve Briois ar deveni primar al oraşului cu 26.000 de locuitori în cazul unei victorii.

Atât partidul UMP al lui Nicolas Sarkozy, cât şi opoziţia socialistă au făcut un apel disperat la alegători pentru a preveni victoria Frontului Naţional în cel de-al doilea tur de scrutin de duminica viitoare.

„Chiar şi un Front Naţional care nu mai obţine rezultatele de acum 10 ani, rămâne prin definiţie un simbol a tot ceea ce nu ne dorim în republică”, a declarat liderul grupului parlamentar al UMP, Jean-Francois Cope.

UMP şi Partidul Socialist au îndemnat alegătorii să voteze cu lista combinată a partidelor de stânga (care îi exclude însă pe socialişti) numai cu scopul de a bloca accesul naţionaliştilor la primăria oraşului.

Marine Le Pen a ripostat imediat în cadrul unui inteviu realizat de AFP împotriva eforturilor de a bloca succesul Frontului Naţional: „De ce se tem? Ce se tem că vom descoperi dacă suntem aleşi?”.

Tatăl ei, Jean Marie Le Pen, care a suferit numeroase condamnări pentru rasism şi anti-semitism, a surprins întreaga europă în 2002 când a ajuns în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa unde a fost înfrânt de Jaques Chirac. Fost combatant în Legiunea Străină, servind ca ofiţer de informaţii în Algeria şi ca paraşutist în Indochina, la cei 81 de ani ai săi, Le Pen a fost imaginea naţionalismului Francez timp de aproape 4 decenii. Recent a cauzat o furtună de indignare în Parlamentul European insistând că lagărele germane de concentrare au fost „un detaliu al istoriei celui de-al doilea război mondial”. Le Pen a fost amendata cu 185.000 de europentru ramarcile sale iniţiale din 1987. Partidul său a avut o prezenţă constantă pe scena politică franceză timp de decenii, obţinând în jur de 15% din voturi. Însă de la succesele înregistrate în 2002, s-a putut constata un uşor declin, politicianul obţinând aproximativ 10% din voturi în cadrul alegerilor de acum doi ani care l-au adus la putere pe Nicolas Sarkozy. Sarkozy a ademenit cu bună ştiinţă o parte din electoratul naţionaliştilor, adoptând o atitudine mai intransigentă referitoare la problemele imigraţiei.

Chiar şi la alegerile europarlamentare de acum câteva luni, procentul obţinut de FN a fost de numai 6%, Jean Marie Le Pen fiind unul dintre cei doar 3 europarlamentari trimişi din partea sa. În ultima vreme, Le Pen a încetat să apară în prim planul vieţii politice a partidului său, delegându-şi tot mai mult sarcinile asupra fiicei sale, Marine. Aceasta a căutat să imprime o imagine mai moderată partidului, dar acesta este în continuare privit cu teamă de celelalte partide din Franţa. Sursa: frontpress.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.