.

Iuscenko vrea un proces al deportarilor masive din Crimeea din 1944

Publicat de Criss duminică, iulie 05, 2009


Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko (foto) i-a cerut joi procurorului general Aleksandr Medvedko si sefului Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), Valentin Nalivaicenko, sa examineze problema pornirii unui proces penal in cazul deportarilor ilegale din 1944 ale tatarilor din Crimeea si ale altor popoare care traiau pe teritoriul peninsulei, a anuntat purtatorul de cuvant al presedintiei de la Kiev, Irina Vannikova.

Peste 180.000 de tatari din Crimeea au fost deportati din dimineata zilei de 18 mai pana in seara zilei de 20 mai 1944, la ordinul lui Stalin, si dusi in Rusia si in Asia centrala. Sate intregi au fost golite, iar locuitorii lor au fost mutati la marginea imperiului sovietic, golind astfel Crimeea de populatia sa de origine tatara. Tot in 1944, din Crimeea au fost deportati bulgari, greci si armeni. 

In 1989, Mihail Gorbaciov, aflat la conducerea unui imperiu pe cale de a se prabusi, a autorizat intoarcerea tatarilor in Crimeea. Mii dintre ei si-au vandut casele si bunurile si au revenit in Crimeea. Sursa: Agerpres & frontpress.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.