.

Jorg Haider, victima unui accident sau a unui asasinat politic?

Publicat de Criss marți, iulie 07, 2009


Presiunile pentru redeschiderea anchetei în cazul morţii fostului lider al extremei drepte austriece, Jörg Haider, sunt tot mai mari, existând indicii că, în noaptea de 10 spre 11 octombrie 2008, acesta nu ar fi fost victima unui accident rutier, ci a unui asasinat politic.

„Acest caz trebuie redeschis”, spune Stefan Petzner, fostul purtător de cuvânt al lui Haider, citat de cotidianul britanic „The Times”. Este nevoie de implicarea „unui procuror independent şi a unor experţi internaţionali”, adaugă Petzner. În cazul în care Ministerul Justiţiei nu va redeschide ancheta, el este decis să meargă mai departe şi să propună organizarea unui referendum. 

Jurnalistul de investigaţii Gerhard Wisnewski susţine că demersul lui Stefan Petzner este unul justificat. Autor al cărţii „Jörg Haider: Accident, Crimă sau Asasinat?”, lansată săptămâna trecută, Wisnewski atrage atenţia că există încă multe întrebări fără răspuns. „După opt luni de cercetare, sunt convins că este foarte probabil ca Haider să fi fost victima unui asasinat motivat politic”, apreciază jurnalistul.

Mult alcool în sânge, dar nu şi în stomac

Potrivit versiunii oficiale, Jörg Haider, avea o alcoolemie de 1,8 la mie în momentul producerii accidentului şi rula cu peste 140 km/h la bordul autoturismului său, marca Volkswagen Phaeton. După o depăşire efectuată la ieşirea din localitatea Klangenfurt, maşina a acroşat un parapet de beton şi un hidrant, după care s-a rostogolit de mai multe ori, fiind distrusă aproape complet. Deşi avea centura de siguranţă, politicianul a suferit răni grave la cap, torace şi coloana vertebrală, fiind declarat mort la scurt timp după producerea accidentului. Soţia sa, Claudia, contestă însă versiunea poliţiei.

„Porţiunea de şosea era prea scurtă pentru ca el să poată accelera până la 140 km/h”, a declarat ea revistei „Bunte”. Claudia Haider nu acceptă nici ideea că soţul său ar fi băut excesiv într-un club pentru homosexuali din Klagenfurt. În ciuda concentraţii mari de alcool în sânge, autopsia cadavrului a stabilit prezenţa unei cantităţi reduse de alcool în stomacul lui Jörg Haider, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare. În plus, barmanul de la clubul respectiv susţine că fostul lider al extremei dreapte austriece abia dacă s-a atins de pahar în noaptea accidentului.

Coliziune suspectă

Jurnalistul Gerhard Wisnewski a descoperit că, în urma tragediei, autoturismul condus de Haider prezenta „găuri suspecte”, ca şi cum ar fi intrat deliberat într-o coliziune cu un buldozer. Wisnewski nu are însă suficiente dovezi pentru a demonstra că Haider a fost ucis. „Oricine consideră că se află în posesia unor indicii noi este invitat, cu cordialitate, să ni le prezinte”, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Klangenfurt.

„Sunt prea multe întrebări fără răspuns. După opt luni de cercetare, eu sunt convins că este foarte probabil ca Haider să fi fost victima unui asasinat motivat politic.” - Gerhard Wisnewski, jurnalist de investigaţii. Sursa: Dan Stancu - Evenimentul Zilei

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.