.


Parlamentul Ungariei a respins, saptamana trecuta, cu 189 de voturi impotriva, 165 pentru si 5 abtineri, un amendament care ar fi facut din negarea holocaustului o infractiune de nivel constitutional, informeaza agentiile de presa.

Propunerea fusese initiata de guvernul socialist interimar, ca raspuns la discursurile rostite la o adunare a nationalistilor maghiari, desfasurata in luna aprilie, discursuri considerate “ofensive si negationiste”. Negarea holocaustului este insa, deja, o infractiune prevazuta in Codul penal maghiar. 

Atat partidul de dreapta (conservator) de opozitie Fidesz cat si Liberal-Democratii, partenerii de coalitiei ai socialistilor, au votat impotriva.

Unii dintre liderii comunitatii evreiesti din Ungaria, citati de agentia JTA, considera ca votul reprezinta prima victorie parlamentara importanta pentru partidul nationalist Jobbik (sub a carui aripa a luat fiinta organizatia paramilitara Garda Maghiara, scoasa acum in afara legii). Jobbik este creditat, la urmatoarele alegeri, care vor avea loc in maxim un an, cu un scor care-i va permite cateva mandate in Parlament.

Un comentariu postat pe saitul oficial al Asociatiei Comunitatilor Religioase Evreiesti din Ungaria (Mazsihisz) considera ca Fidesz a blocat adoptarea amendamentului pentru a evita un conflict cu Jobbik.

Organizatia civica Szabadsag (Libertate) Kor a opinat ca adoptarea acestei masuri n-ar face decat sa intareasca manifestatiile extremiste. S-a ajuns la un consens in ultimii 20 de ani privind limitarea “discursurilor extremiste” iar “societatea trebuie sa faca o diferenta intre respingerea la nivel politic a unor astfel de manifestari si incriminarea lor”, a declarat purtatorul de cuvant al grupului, Gergely Gulyas. Sursa: Altermedia

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.