.

Marsul romilor din secuime

Publicat de Criss miercuri, iulie 29, 2009


În jur de 200 de membri ai asociaţiilor de romi [Nota FrontPress: tigani] sunt aşteptaţi mâine la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, pentru a participa la un marş de protest la adresa autorităţilor locale, pe care le acuză de încălcarea drepturilor omului, după încidentele petrecute în localitatea Sânmartin, între maghiari şi romi [Nota FrontPress: tigani].

„Am trimis de săptămâna trecută o solicitare primăriilor din Miercurea Ciuc şi Sânmartin pentru aprobarea desfăşurării unui protest joi şi vineri. Până acum (ieri - n.r.) nu am primit niciun răspuns din partea autorităţilor locale”, afirmă Cezara David, coordonator PR al organizaţiei Romani Criss, una dintre organizaţiile de romi [Nota FrontPress: tigani] care joia trecută au protestat în faţa sediului UDMR din Bucureşti. 

În schimb, primarul din Miercurea Ciuc ne-a declarat că solicitarea a fost aprobată. „Marşul de protest a fost aprobat după ce le-am solicitat să revină cu unele precizări legate de asigurarea ordinii în timpul protestului. Organizatorii au solicitat ca marşul să se desfăşoare între orele 10 şi 12 şi au anunţat prezenţa a 200 de persoane”, afirmă primarul Raduly Robert.

Primarii neagă existenţa unui conflict interetnic

Autorităţile locale din comuna Sânmartin nu au aprobat des făşurarea unei manifestări similare. „Am considerat că o asemenea ma nifestare ar crea noi conflicte pentru că avem semnale în acest sens. Vrem să avem linişte în comună”, a explicat primarul Gergely Andras.

Luni, la finalul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Harghita, cei 16 primari din zona oraşului Miercurea Ciuc au adoptat un document prin care neagă existenţa vreunui conflict interetnic între romi [Nota FrontPress: tigani] şi maghiari şi acuză presa că „interpretează situaţia critică a siguranţei publice ca fiind un conflict interetnic”.

Situaţia tensionată din judeţul Har ghita a pornit de la incidentele violente înregistrate în această vară. Astfel, la Sâncrăieni s-a ajuns până la lupte în stradă între maghiari şi romi [Nota FrontPress: tigani], iar la Sânmartin autorităţile au apelat la amprentarea romilor [Nota FrontPress: tiganilor], după o serie de furturi din gospodăriile localnicilor. Sursa: Adrian Moise - Evenimentul Zilei

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.