.


Daca in Franta directorii de companii sunt sechestrati de angajati pana ce sunt gata sa promita ca nu vor face concedieri, in China, cei amenintati sa ramana fara locuri de munca recurg la metode si mai dure.

Angajatii unei fabrici de otel din provincia Jilin (nord-estul Chinei) au omorat in bataie un director executiv care ii anuntase ca vor fi efectuate concedieri, relateaza The Times. Directorul executiv Chen Guojun, reprezentant al firmei Jianlong Steel Holding Company, i-a anuntat ca dupa preluarea definitiva a fabricii de stat Tonghua Iron and Steel Group, cei mai multi dintre ei vor fi probabil concediati. Din cei 30.000 de angajati ar fi urmat sa mai ramana doar 5.000, sub pretextul eficientizarii activitatii. Dupa anunt, peste 10.000 de muncitori au inceput sa protesteze. La scurta vreme, protestatarii au avut ciocniri violente cu politia, au reusit sa il prinda pe Chen (40 de ani), l-au batut si apoi au impiedicat ambulanta si oficialii locali sa ajunga la acesta. Circa 100 de protestatari au fost raniti si ei de politie. 

Jianlong Steel Holding Company este o companie particulara din Beijing, care era in curs de a prelua gigantul administrat de stat Tonghua Iron and Steel Group. ‘Chen i-a dezamagit pe muncitori (n.r. - dintre care multi detineau si actiuni) si i-a provocat, spunandu-le ca majoritatea vor fi dati afara in cel mult trei zile’, a explicat, pentru China Daily, un politist din localitate - Wang. Reprezentantii unor ONG-uri au precizat ca muncitorii se enervasera si mai tare cand au aflat ca Chen Guojun era platit cu 3 milioane de yuani, in timp ce angajatii pensionati de la Tonghua sunt obligati sa se descurce cu 200 de yuani pe luna.

Solutie: eliminarea investitorului

De teama unor revolte sociale de amploare, autoritatile chineze au anuntat ca renunta la privatizarea fabricii de otel, indicand astfel ca prefera sa o tina in viata pe banii statului decat sa riste efectele unor concedieri masive. Prin televiziunea de stat Jilin Television, guvernul local a ordonat companiei Jianlong sa isi retraga oferta. Mass-media de stat au incercat sa contribuie si ele la domolirea spiritelor, micsorand in relatari numarul protestatarilor. Astfel, daca agentiile straine vorbesc de peste 10.000 de manifestanti, China Daily a apreciat ca este vorba de 3.000, in timp ce Xinhua a relatat de 1.000 de participanti.

Incidentul este doar ultimul dintr-o serie mai lunga. Zeci de proteste au avut loc in regiuni vitale pentru activitatea de export a Chinei - Guangdong, Zhejiang si Jiangsu. in unele cazuri, statul a intervenit - cum s-a intamplat cand politia a escortat sub amenintarea armelor automate un patron de fabrica si l-a fortat sa retraga bani din banca pentru a-si plati muncitorii, care intrasera deja in greva impotriva guvernului - insa altele se dovedesc imposibil de prevenit. Zeci de mii de angajati furiosi care nu si-au primit salariile au inceput sa ia cu asalt cladiri guvernamentale sau sa blocheze autostrazi dupa ce multe firme si-au inchis portile, iar patronii au plecat fara a mai plati nimic. Probleme mari exista si in ‘industria jucariilor’, dupa ce 4.000 de fabrici de jucarii au dat faliment. in prezent, China numara 20 de milioane de someri, iar autoritatile au sfatuit patronii sa ceara ajutor de la stat, inainte de a face o singura concediere, dar au ordonat totodata armatei de 2,3 milioane de oameni sa stea pregatita sa intervina, la comanda Partidului Comunist, pentru a stavili revoltele. Sursa: Gandul

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.