.


Ministerul Educatiei monitorizeaza fiecare scoala cu elevi de etnie rroma [Nota FrontPress: tiganeasca] ca sa nu existe clase separate.

Fara ca Ministerul Educatiei sa fie instiintat, conducerile unor scoli au dispus, cu cativa ani in urma, separarea copiilor de etnie rroma [Nota FrontPress: tiganeasca] de restul populatiei scolare din acele unitati de invatamant preuniversitar. In urma unor controale in teritoriu, MECI a constatat ca in mai multe judete functioneaza clase separate cu elevi de etnie rroma [Nota FrontPress: tiganeasca] si a inceput o campanie de aplicare a masurilor impotriva segregarii scolare din Romania. 

In urma unei adrese trimise, inca din luna februarie, inspectoratelor scolare (nr. 43.395), secretarul de stat pentru invatamantul in limbile minoritatilor nationale si relatia cu Parlamentul, Oana Badea, a primit raportul aplicarii masurilor de desegregare doar de la inspectoratele scolare judetene din Alba, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Salaj si Tulcea. Insa din raportul final al ministerului reiese ca nu toate judetele vizate au dat curs acestei cerinte: “Retransmitem in atentia inspectoratelor scolare judetene, care nu au dat curs acestei adrese, raportul de cercetare ‘Monitorizarea aplicarii masurilor impotriva segregarii scolare in Romania’, realizat de Romani CRISS, in perioada ianuarie-iunie 2008, cu sprijinul UNICEF Romania, privind implementarea Ordinului MECT 540/ 19.07.2007, in ceea ce priveste formarea claselor mixte la clasele I si a IV-a”. Segregarea este considerata o forma grava de discriminare si are drept consecinta accesul inegal al copiilor la o educatie de calitate, incalcarea exercitarii in conditii de egalitate a dreptului la educatie, precum si a demnitatii umane.

Sapte scoli au comasat clasele

Printre scolile in care s-a realizat desegregarea se numara Scoala Ineu, Scoala nr. 1 Buhusi, din judetul Bacau, Scoala nr. 2 din Buzau, Liceul Baleni din Dambovita, scolile nr. 4 si nr. 7 din Alexandria si Scoala de arte si meserii Gherghesti, din judetul Vaslui. “Esantionul privind formarea claselor mixte a cuprins 134 de scoli din 9 judete ale Romaniei (Alba, Botosani, Brasov, Dolj, Hunedoara, Iasi, Neamt si Salaj), precum si din municipiul Bucuresti”, se mentioneaza in adresa. In ordinul de ministru se stipuleaza ca “prezentul ordin are ca obiectiv prevenirea, interzicerea si eliminarea segregarii, vazuta ca forma grava de discriminare, cu efecte negative asupra accesului egal al copiilor la o educatie de calitate”. In articolul 1 este precizat faptul ca “pentru atingerea acestui obiectiv, se interzice, incepand cu anul scolar 2007-2008, formarea claselor I si a V-a segregate, avand preponderent sau numai elevi rromi [Nota FrontPress: tigani]”. Prevenirea si eliminarea segregarii se realizeaza prin formarea grupelor mixte in invatamantul prescolar, primar si gimnazial, colaborarea cu un mediator scolar pentru realizarea recensamantului scolar si rezervarea unui numar de locuri in toate clasele, pentru inscrierile tarzii. In baza datelor privind situatia unitatilor de invatamant preuniversitar care se confrunta cu fenomenul de segregare scolara, se va realiza un raport anual de progres, ce va avea in vedere demersurile intreprinse la nivel local sau central. Sursa: Ana-Maria Tuica - Gardianul & frontpress.ro

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.