.

Vona Gabor: “Ne deranjeaza cum isi traiesc viata tiganii”

Publicat de Criss luni, august 10, 2009


L-am întâlnit pe Vona Gabor (foto) la Tabăra EMI a tineretului maghiar din Ardeal care are loc la Gheorgheni. Liderul partidului Jobbik, considerat extremist, care a reuşit să trimită trei deputaţi în Parlamentul European, a fost invitat special la această tabără.

Cum aţi reuşit să ridicaţi partidul Jobbik încât să ajungeţi în Parlamentul European?

Am muncit foarte mult. Dar cel mai mult ne-a ajutat faptul că am fost singurul partid din Ungaria care a spus adevărul şi care a vrut să facă ceva pentru adevăr şi pentru dreptate. 

Credeţi că modul dumnea voastră de abordare, considerat extremist, poate prinde în UE?

Jobbik e un partid naţional, cum sunt foarte multe în Europa. În Ungaria, suntem singurul partid naţional. Faptul că cineva e mândru de etnia sa maghiară nu înseamnă că e extremist. Nu ştiu dacă felul nostru de a face politică va fi apreciat în Europa, dar în Ungaria este. Şi pentru noi acest lucru e cel mai important.

Cine finanţează partidul?

În campania din 2002, când am candidat într-o alianţă cu un alt partid, am primit un sprijin minim de la guvern. Un alt venit vine de la donaţiile oamenilor. Sunt şi câţiva furnizori, nu foarte mari, care ne mai donează bani. În anii trecuţi am învăţat cum să creăm lucruri mari din sume mici.

Care mai e statutul Gărzii Maghiare? A intrat în legalitate?

Faptul că Garda a fost desfiinţată de tribunal nu înseamnă că a funcţionat ilegal, ci doar că actualul guvern nu respectă legile. Dacă ţara sau guvernul nu asigură dreptul de autoapărare, atunci fiecare are dreptul de a-şi asigura asta pentru sine. În limita legalităţii.

V-ar plăcea să extindeţi Garda Maghiară şi în Transilvania?

Nu e după ceea ce-mi place mie. Important e ce vor secuienii. Dacă ei aşa simt, că au nevoie de o organizaţie de autoapărare, atunci noi sigur le vom fi alături.

Aţi avut o poziţie foarte clară faţă de ţigani. Aveţi ceva cu ei?

Noi avem probleme cu infracţiunile. Nu avem probleme cu ţiganii pentru că au pielea mai închisă la culoare. Ne deranjează cum îşi trăiesc viaţa în Ungaria. Modul lor de viaţă constă, în mare parte, din ajutoare sociale şi din infracţiuni. Societatea maghiară nu mai poate munci permanent pentru unii care trăiesc pe spinarea altora. Cred că această problemă este cunoscută şi în România.

Cunoaşteţi, probabil, şi conflictele de la Sâncrăieni, cu maghiarii care i-au alungat pe ţigani din sat. Consideraţi că au procedat bine?

Nu cunosc detaliile acestei poveşti, deci nu pot da declaraţii.

Cum îi consideraţi pe români?

Aş fi foarte bucuros dacă şi maghiarii din Ungaria, dar şi politicienii din Ungaria ar avea atâta conştiinţă naţională pe cât este în români şi în politicienii români din ţara aceasta.

Ce înseamnă a fi patriot, a fi naţionalist?

Pentru mine este ceva natural. Câteodată, când aud această întrebare, mă uit nedumerit. Pentru mine, dacă cineva se naşte maghiar şi este mândru de acest lucru, şi aşa îşi trăieşte viaţa, este atât de natural pe cât îi respect şi îi iubesc pe părinţii mei.

Consideraţi că tineretului îi lipseşte sentimentul naţional?

Este dificil pentru că nu cunosc situaţiile din toate ţările din lume. Eu numai despre Ungaria incompletă pot să vorbesc, acolo unde şi trăiesc. În sensul acesta, probabil că acolo este cea mai proastă situaţie. Şi noi de aceea existăm, ca din ultimii să ajungem primii. Pentru ca tineretul din Ungaria să dea exemplu de conştiinţă naţională şi dragoste pentru ţară atât pentru cei din ţară, cât şi maghiarilor din afara hotarelor.

Care e idealul dumneavoastră?

Care e cea mai mare dorinţă? Aş dori ca, într-o zi, toţi maghiarii să trăiască într-o singură ţară unită. Sursa: Cora Munteanu - Evenimentul Zilei

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.