.

Din 1990 până în prezent minerii din Valea Jiului au mai venit de câteva ori în Bucureşti. Acţiunile lor cu fost catalogate de procurori ca fiind acţiuni de instigare la violenţă şi de destabilizare a statului de drept. Toate aceste incidente au intrat în istorie sub numele de mineriade.

Peste 60.000 de persoane vor participa, miercuri, la mitingul organizat de sindicate, în Piaţa Victoriei. La protest vor participa, alături de angajaţii din sănătate şi învăţământ, dar şi de funcţionarii publici, cel puţin 1.000 de mineri din Valea Jiului, au anunţat, luni, liderii sindicali. Astfel, după 20 de ani, minerii revin în Bucureşti.

Prima dată minerii au venit în Bucureşti imediat după Reavoluţie în 28-29 ianuarie 1990. Obiectivul lor era strivirea opoziţiei apărute faţă de regimul Iliescu. Peste cinci mii de mineri din Valea Jiului au venit în Capitală, înarmaţi cu bâte şi lanţuri, în urma apelului lansat de Ion Iliescu în presă. Asta pentru că Opoziţia formată din PNŢ-CD, PNL şi PSDR organizase un miting împotriva hotărârii FSN-ului de a participa la alegeri.
Sunt devastate sediile principalelor partide de opoziţie, iar premierul Petre Roman, el însuşi membru FSN, îl salvează pe Corneliu Coposu de furia minerilor.

Cea de-a doua mineriadă se petrece la scurtă vreme, pe 28 februarie 1990. Concepută la fel ca prima, a avut aceeaşi ţintă ca şi cea din ianuarie. Minerii vin din nou la Bucureşti pentru a apăra sediul Guvernului, asediat de manifestanţi opozanţi ai regimului Iliescu. După restabilirea ordinii, ortacii promit că vor reveni în Capitală ori de câte ori vor avea loc asemenea incidente.

Cea mai sângerosă Mineriadă şi cea care a rămas în memoria întregii ţări a avut loc între 13-15 iunie 1990. Atunci minerii au venit pentru a anihila fenomenul Piaţa Universităţii. Aici cei care veneau în fiecare seară proclamaseră Piaţa-Zonă liberă de neocomunism. Cu acest prilej, minerii s-au dedat la violenţe împotriva studenţilor şi a liderului acestora Marian Munteanu şi a cetăţenilor care protestau. În timpul evenimentelor de atunci au fost ucise şapte persoane, iar aproape o mie au fost rănite. În plus, clădirile Poliţiei Capitalei şi Ministerului de Interne, precum şi sedii de partide şi alte instituţii importante ale statului au fost devastate. La finalul acestei descinderi a minerilor la Bucureşti, preşedintele Ion Iliescu a mulţumit minerilor pentru prezenţa şi acţiunea lor.

Cea de-a patra mineriadă, desfăşurată în perioada 24-28 septembrie 1991 a avut consecinţe de ordin politic şi anume demisia premierului de atunci, Petre Roman.

Mineriada a cincea: august 1994. Este cunoscută drept - mineriada ratată -, întrucât minerii conduşi de Cozma s-au oprit în Târgu Jiu. Cel care le-a stopat marşul spre Capitală a fost Virgil Măgureanu, directorul SRI, care a negociat personal cu Cozma.

Cea de-a şasea mineriadă a avut loc în ianuarie 1999. La 18 ianuarie, peste 10.000 de mineri au plecat în marş spre Bucureşti. Ca urmare, şeful statului Emil Constantinescu convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară, iar Guvernul se declară dispus la negocieri, cu condiţia ca minerii să se oprească din drum. Totul s-a încheiat în momentul în care premierul de atunci Radu Vasile a promis creşteri salariale de 30-35% realizând aşa numita Pace de la Cozia.

A şaptea mineriadă şi ultima acţiune de acest gen a avut loc în februarie 1999. La scurt timp după Pacea de la Cozia, Miron Cozma a pornit din nou spre Bucureşti, pe un alt traseu. La Podul de la Stoeneşti (judeţul Olt), Cozma şi cei patru locotenenţi ai săi au fost arestaţi.

În decembrie 2003 Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Miron Cozma la zece ani de închisoare, pentru instigare la subminarea puterii de stat, iar pe ceilalţi lideri sindicali, la câte cinci ani de închisoare. În ultimele zile de mandat al lui Iliescu ca preşedinte în 2004, acesta l-a graţiat pe Cozma. Totuşi, după câteva zile a revenit asupra deciziei, iar Miron Cozma a fost reîncarcerat până în decembrie 2007, când acesta a fost eliberat definitiv.

Miron Cozma are interdicţie cinci ani de la data eliberării de a intra în Bucureşti şi Petroşani.

Sursa: Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.