.

Regiunea separatistă transnistreană ar urma să devină parte a Ucrainei, iar Republica Moldova ar reveni în sfera de influenţă a Rusiei, susţine un deputat din Blocul Iulia Timoşenko, care face referire la un acord secret între preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.

Deputatul ucrainean Oleg Bilorus a spus că preşedinţii Rusiei şi Ucrainei ar fi discutat în secret despre împărţirea Republicii Moldova.

"De fapt, noua conducere a Ucrainei a adoptat o nouă poziţie privind Transnistria, iar aceasta este de fapt poziţia Rusiei. În pofida declaraţiilor privind necesitatea garantării integrităţii teritoriale a R.Moldova, poziţia Ucrainei s-a schimbat. Nu este un secret că statul vecin (Rusia -n.r.) consideră această poziţie necesară: Luaţi Transnistria şi da-ţi-ne Moldova", a afirmat deputatul Oleg Bilorus, care face parte din opoziţia condusă de Iulia Timoşenko.

În replică, adjunctul administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Hanna Herman, a catalogat drept "provocare" afirmaţiile lansate de deputatul Blocului Iulia Timoşenko. "Este o provocare, la fel ca alte provocări lansate de BIT", a declarat Hanna Herman miercuri, într-un interviu pentru Interfax-Ucraina.

Ea a adăugat că Blocul Iulia Timoşenko nu poate accepta că Ucraina obţine succese reale în ceea ce priveşte politica externă şi în menţinerea unei cooperări avantajoase între Kiev şi Moscova. "Ei creează provocări, încercând să perturbe procesul de stabilizare a ţării şi procesul de ieşire a Ucrainei de criză", a spus ea. Herman a adăugat că astfel de afirmaţii reprezintă o dovadă a poziţiei iresponsabile a BIT şi a deputatului Bilorus.

Anterior, vicepreşedintele administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andri Honcearuk, a declarat că Ucraina şi Rusia vor rămâne garanţii rezolvării conflictului transnistrean, aşa cum se stipulează în declaraţia comună a liderilor ucrainean şi rus, semnată la Kiev la 17 mai. "Această declaraţie confirmă din nou că atât Ucraina, cât şi Rusia sunt intermediari şi garanţi în rezolvarea conflictului transnitrean", a afirmat Honcearuk.

El a notat că declaraţia subliniază poziţia preşedinţilor, conform căreia conflictul transnistrean ar trebui rezolvat în contextul integrităţii teritoriale a R. Moldova. Oficialul a spus că declaraţia confirmă formatul 5 + 2 şi notează participarea OSCE în procesul de rezolvare a conflictului transnistrean.

Premierul moldovean Vlad Filat a reiterat, marţi, într-o conferinţă de presă, necesitatea retragerii muniţiilor şi trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, pronunţându-se, totodată, pentru transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii din Transnistria într-una civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Sursa: Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.