.

Guvernul Fidesz plănuieşte să acorde cetăţenia maghiară ungurilor care locuiesc în ţările învecinate, iar ştirea a stârnit mânia politicienilor slovaci.

Propunerea partidului conservator ungar Fidesz privind acordarea de cetăţenie maghiarilor din străinătate a provocat o polemică în Slovacia, care a ameninţat cu măsuri dure.

Astfel, Guvernul de la Bratislava a avertizat că le va retrage cetăţenia slovacă celor care aplică pentru paşaport ungar.Guvernul Fidesz consideră proiectul de lege privind acordarea de cetăţenie maghiarilor care locuiesc în ţările învecinate o prioritate în special din motive simbolice. Cu toate astea, subiectul a provocat tensiuni. În condiţiile în care "Ungaria Mare", adică teritoriul ţării înainte de Tratatul de la Trianon, este una dintre armele retorice cele mai eficiente ale partidului de extremă-dreapta Jobbik, Fidesz a pus proiectul pe agenda noului Parlament.

Guvernul slovac a condamnat imediat planul, evocând temeri privind securitatea naţională.

După ce Janos Martonyi, viitorul ministru ungar de Externe, a prezentat planul de a acorda dublă cetăţenie maghiarilor, în cursul unei reuniuni cu şeful diplomaţiei slovace, Miroslav Lajcak, Bratislava şi-a rechemat ambasadorul de la Budapesta pentru consultări. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui lajcak, Martonyi a refuzat să discute subiectul.

De asemenea, premierul slovac Robert Fico a anunţat că va prezenta un proiect de lege prin care toţi cei care cer cetăţenia ungară o vor pierde pe cea slovacă. Însă această măsură ar putea contraveni legislaţiei europene, potrivit unor experţi. Premierul slovac se află pe ultima sută de metri înainte de alegerile legislative din 12 iunie. Partidul său, Smer, nu îşi poate permite să piardă sufragii în favoarea formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Naţional Slovac.

Vicepreşedintele Fidesz, Lojos Kosa, a respins acuzaţiile potrivit cărora formaţiunea sa nu vrea decât să îşi extindă electoratul prin acest proiect de lege, deoarece problema dreptului de vot a noilor cetăţeni va fi clarificată printr-un alt text.
Dintre celelalte şase ţări cu care se învecinează Ungaria, Austria şi Slovenia nu au reacţionat încă la propunerea Fidesz. România, Croaţia şi Serbia permit oficial dubla cetăţenie. Ucraina nu, dar această prevedere legală este ignorată, circa 80% - 90% dintre membrii Radei având un al doilea paşaport.
Sursa: Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com

căutare personalizată

Caricatura zilei!!

caricaturi,benzi desenate,caricatura zilei

Vremea în Bârlad!!

.