.

Cruciada antifumat: Legi şi mai drastice în Europa!

Publicat de Criss joi, iunie 03, 2010

Comisia Europeană vrea să revizuiască legile comunitare privind tutunul.
Noi reguli şi mai restrictive ar putea fi impuse publicităţii la tutun şi designului pachetelor de ţigări.

“Cred că e momentul să ne consolidăm eforturile în lupta cu tutunul şi împotriva consecinţelor pe care le are asupra sănătăţii oamenilor”, a spus comisarul pentru sănătate, John Dalli, citat de EUobserver. “Cu acest gând în minte, Comisia va lansa în curând o consultare publică pe marginea posibilei revizuiri a Directivei privind Produsele din Tutun”.

Deşi nu a dat detalii legate de proiectul de modificare, comisarul a lăsat de înţeles, la o conferinţă în Parlamentul European pe tema fumatului, că Executivul european îşi doreşte să facă vicul “mai puţin atractiv”.

Totuşi, indicii despre cum vor arăta noile reglementări ale produsului din tutun în UE. Activiştii vor ca în toate ţările din UE să fie introdusă obligativitatea fotografiilor şocante cu bolnavi de cancer la gât şi cu plămâni înnegriţi. În prezent, numai în patru ţări europene, printre care şi România, au fost introduse avertismentele grafice pe pachetele de ţigări. În Malta, regulile vor intra în vigoare în 2011, iar în Franţa, în 2012.

O altă propunere a activiştilor este ca fotografiile şocante să ocupe 80% din suprafaţa pachetelor de ţigări. Raţiunea este că designul seducător al pachetelor de ţigări este uinul dintre cele mai importante laturi ale marketingului la ţigări.

Săptămâna aceasta, informează AFP, şi Spania a anunţat că va aplica reguli mai dure împotriva fumatului. Prohibiţia se va aplica tuturor spaţiilor publice închise începând de anul viitor. Fumătorii nu vor mai putea savura vălătucii de fum în baruri, nici în cafenele sau restaurante. Excepţiile de la regulă vor fi camerele de hotel şi cluburile de fumători, închisorile şi spitalele de psihiatrie. Spaniolii şi turiştii vor putea însă fuma pe terase, pe stadioane şi în tribunele arenelor de corrida.

Fumatul pe glob

În ultimii ani, fumatul a devenit un fel de inamic public globalizat al sănătăţii publice. În Europa, 15% din totalul anual al deceselor sunt cauzate de fumat, iar în lume, la fiecare opt secunde, o persoană moare dinpricina aceluiaşi viciu.

Legi împotriva consumului de produse derivate din tutun au fost implementate în majoritatea ţărilor europene, în SUA şi Canada, în Australia şi Oceania, dar şi în Asia şi Africa.

În Bhutan de exemplu, din 2004 până în 2009, tutunul a fost complet scos în afara legii. Era interzis nu doar fumatul în spaţii publice ci şi cumpărarea şi vânzarea produselor din tabac. Ulterior, pentru că s-a dezvoltat o adevărată piaţă neagră a tutunului, Consiliul Naţional a ridicat prohibiţia generală, înlocuind-o cu interdicţia de a vinde tutun persoanelor sub 18 ani şi încercând să descurajeze fumatul prin accizarea ţigărilor.

Reguli anti-fumat foarte dure sunt şi în provincia canadiană Alberta. Este interzis să-ţi aprinzi ţigara în spaţiile publice sau la locul de muncă sau la o distanţă mai mică de 5 metri faţă de uşi, geamuri sau guri de aerisire. De asemenea, băcanii nu au voie să ţină produsele din tutun la vedere.

Campion la antifumat este însă Irakul. Ceea ce este ciudat, în condiţiile în care într-o ţară în care maşinile explodează mai des decât ţevile de gaz metan în România iar cămăşile ascund adesea centuri explozibile, cetăţenii nu sunt deosebit de interesaţi de latura pulmonară a sănătăţii. Pentru o ţigară aprinsă într-un spaţiu public închis, irakienii riscă o amendă de maxim 4.300 de dolari. Cuantumul amenzii e egal cu valoarea a aproximativ 170 de pachete de ţigări în Irak. Asta pentru că, potrivit publicaţiei The Economistfumatul omoară mai mulţi oameni decât terorismul.Cancerul pulmonar răpune 55 de irakieni pe zi, iar atentatele, 10.

Un român moare din cauza fumatului la fiecare 16 minute

Nu mai puţin de 33.000 de români mor anual din cauza fumatului, ceea ce înseamă un deces la fiecare 16 minute, potrivit Eurobarometer Report, realizat de Comisia Europeană, informează NewsIn. "În România, incidenţa cancerului cauzat de fumat creşte îngrijorător. Mulţi fumători sunt la cea de-a doua tentativă de renunţare la fumat şi, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapucă, pierzându-şi total încrederea că vor reuşi vreodată să renunţe la această dependenţă”, spune vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Miron Bogdan.

Sursa: Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com