.

Euro ar putea dispărea în următorii cinci ani!

Publicat de Criss luni, iunie 07, 2010

Dacă cel puţin un stat din Zona Euro ar intra în incapacitate de plată, iar acest lucru este probabil în cazul Greciei, moneda unică ar putea dispărea, arată un sondaj în rândul analiştilor britanici, realizat de publicaţiaSunday Telegraph.

Moneda unică europeană este în pericol de dispariţie în următorii cinci ani, dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra, potrivit unui sondaj în rândul analiştilor britanici realizat de publicaţia the Sunday Telegraph.

Din cei 25 de analişti participanţi la cercetare, 12 au anticipat că zona euro nu va supravieţui în actuala formă, în timp ce opt consideră contrariul, iar cinci sunt indecişi.

În urmă cu mai puţin de un an, puţini analişti din City of London (centrul financiar londonez) se aşteptau la dispariţia monedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei şi recunoaşterea de către cancelarul german, Angela Merkel, a faptului că euro trece printr-o "criză existenţială" au modificat radical percepţia.

Doi dintre cei opt analişti care se aşteaptă ca moneda unică să reziste au afirmat că predicţia se va îndeplini numai dacă cel puţin un membru al zonei euro va intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Unii au fost, însă, extrem de radicali: Andrew Lilico, economist şef la institutul de cercetări Policy Exchange, a declarat că există "şanse zero" ca zona euro să supravieţuiască în actuala componenţă.

"Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată a datoriilor şi există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat. Apreciez că există o probabilitate de unu la patru ca un astfel de fapt să se producă în următorii cinci ani", a adăugat Lilico.

Douglas McWilliams, analist la Centre for Economics and Business Research, crede că moneda europeană "ar putea să nu mai supravieţuiască o săptămână", iar David Blanchflower, profesor la Dartmouth College şi fost membru al Bank of England, a arătat că "implicaţiile politice ale dezintegrării euro sunt greu de anticipat-germanii se opun să plătească datoriile altora şi ar putea chiar să se retragă".

Patru dintre analiştii intervievaţi au declarat că, în pofida aşteptărilor ca Grecia sau alte economii cu probleme să fie nevoite să renunţe la euro, cel mai probabil este ca Germania să facă acest lucru.

"Este posibil ca Germania să plece. Este posibil ca alte ţări din Europa Centrală şi de Est şi Danemarca să intre (în zona euro). Este posibil să existe mai multe categorii de state membre ale UE şi un mecanism de intrare şi ieşire din zona euro. Cred că proiectul va rezista, dar nu în forma actuală", a arătat Peter Warburton, analist la firma de consultanţă Economic Perspectives.

Tim Congdon, analist la International Monetary Research crede că zona euro va pierde trei dintre membrii săi, respectiv Grecia, Portugalia şi posibil Irlanda, iar uniunea monetară s-ar putea chiar dezintegra din cauza fricţiunilor dintre Franţa şi Germania.

Temerile legate de viitorul euro au dus la crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru prevenirea crizelor financiare în regiune.

Înfiinţarea acestui fond a sporit iniţial încrederea pe pieţe, dar euro a revenit pe scădere după ce politicienii nu au susţinut cu fermitate moneda.

"Zona euro nu se află pe punctul de a exploda, riscul este să funcţioneze defectuos", declara săptămâna trecută Dominique Strauss-Kahn în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune France2.

"Cetăţenii europeni nu au fost puşi în gardă corespunzător cu privire la implicaţiile politice şi economice pe care le are crearea zonei euro", recunoştea, în aceeaşi perioadă, Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

Discursul lui van Rompuy a fost primul în care oficialii europeni vorbesc de reacţia negativă pe care o suscită în prezent politica monetară comună în rândul europenilor obişnuiţi. “Acum, oamenii descoperă ce înseamnădestinul comun în chestiunile monetare. Realizează că euro-ul le afectează pensiile, economiile şi slujbele, viaţa lor cotidiană. Şi doare”, a spus van Rompuy.

Herman van Rompuy a mai mărturist şi că moneda unică a fost imperfectă încă de la momentul introducerii, iar această problemă nu le-a fost adusă la cunoştinţă votanţilor. “Ne confruntăm în mod evident cu o tensiune în sistem; cu dilema de a fi o uniune monetară fără a avea uniune politică şi monetară totală”.

Sursa: Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com