.

Guvernul a adoptat forma finală a proiectelor de lege asupra cărora Guvernul îşi va asuma răspunderea astăzi în Parlament, a anunţat premierul Emil Boc la finalul şedinţei de la Palatul Victoria.
Boc a anunţat că au fost admise patru amendamente pentru primul proiect care vizează reducerile salariale şi un amendament pe al doilea proiect de lege privind reducerea pensiilor, toate propuse de PDL, UDMR şi grupul independenţilor.

Guvernul a adoptat astăzi forma finală a celor două proiecte de lege asupra cărora îşi va angaja răspunderea în Parlament. Executivul a admis patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi un amendament la proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul pensiilor, a anunţat primul-ministru Emil Boc.

"Am adoptat forma finală a proiectelor de lege asupra cărora Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Primul proiect de lege se intitulează Lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. În cadrul acestui proiect de lege au fost depuse 51 de amendamente de către parlamentari, au fost acceptate patru amendamente aparţinând PDL, UDMR şi grupului independenţilor", a declarat prim-ministrul Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, primul amendament precizează căpensia socială minimă nu scade sub 350 lei. Al doilea amendament se referă la faptul că în conţinutul legii existau două formulări, pe de-o parte "de la data intrării în vigoare a legii se plică reducerile de salarii şi pensii" pe de altă parte "de la 1 iunie". "Având în vedere că procedura asumării răspunderii a fost declanşată în luna mai, dar se va finaliza în iunie, am decis să acceptăm un amendament în care se precizează foarte clar pe tot parcursul legii că vom găsi formula de la data intrării în vigoare a prezentei legi se reduce cuantumul salariilor şi pensiilor", a mai spus Boc.

Emil Boc a mai anunţat că al treilea amendament admis precizează că salariile angajaţiilor cabinetelor parlamentare, plătite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%, iar al patrulea se referă laveniturile membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale care intră şi ele sub incidenţa legii pentru reducerea cu 25% "pentru egalitate de tratament", aceeaşi măsură aplicându-se şi membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Legat de al doilea proiect de lege pe care Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea, Lege pentru stabilirea unor măsuri în privinţa pensiilor, Emil Boc a precizat că vizează eliminarea privilegiilor şi a pensiilor speciale, eliminarea pensiilor de lux şi recalcularea pensiilor speciale. "Doar din recalcularea a 8.236 de pensii speciale, cu banii obţinuţi se vor putea plăţi într-o lună 60.000 de pensii medii din România, urmând ca după intrarea în vigoare a legii să se demareze procedura de recalculare a tuturor pensiilor speciale. Nu poţi să diminuezi cu 15% pensiile obişnuite şi să menţii în continuare pensiile de lux", a spus Emil Boc.

Singurul amendament admis la acest proiect de lege, a anunţat premierul, prevede că pensiile de invaliditate vor fi verificate într-un interval de un an şi nu de trei, aşa cum era iniţial în proiectul de lege. Potrivit proiectului de Lege, persoanele care au obţinut ilegal pensii de invaliditate vor răspunde în faţa legii şi vor fi obligate să returneze integral sumele încasate. "Cei care au intrat pe uşa din dos în acest sistem să fie trimişi la muncă", a afirmat Boc.

Cabinetul Emil Boc s-a reunit cu câteva ore înainte ca premierul să meargă la Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pe cele două legile de austeritate.

La ora 16.00, Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru primul text de lege, iar la ora 17.00 urmează să-şi angajeze răspunderea pentru al doilea text.

Sursa: Realitatea.net

Aveti aici si video:

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com