.

Grecia spre exemplu, stat aflat în pragul colapsului finaciar, a majorat TVA cu doar patru procente, însă în două etape. Prima creştere afost de la 19 la 21%, iar a doua până la 23%.

Majorarea aplicată de guvernul Boc este cea mai mare creştere a TVA din ultimul an, în Europa. Presate de criza finaciară, mai multe ţări europene au recurs în 2010 la majorarea taxei pe valoarea adăugată. Însă ajustările au fost făcute în mai multe etape sau creşterea a fost mult mai mică.

Grecia spre exemplu, stat aflat în pragul colapsului finaciar, a majorat TVA cu doar patru procente, însă în două etape. Prima creştere afost de la 19 la 21%, iar a doua până la 23%. Noua TVA se aplică în Grecia de la 1 iulie. Tot atunci creşte taxa pe valoarea adăugată şi în Spania, cu două procente, de la 16 la 18%. Şi Finlanda a majorat anul acesta TVA-ul, însă cu doar un procent, de la 22, la 23%. Tot cu un procent creşte TVA şi în Portugalia, de la 20 la 21%. La rândul ei, Marea Britanie a decis mărirea taxei de la 17,5 la 20%ă, însă noul TVA se va aplica abia de la anul.

Singura ţară care a mărit TVA-ul tot cu 5 procente, aşa cum a făcut România, este Ungaria. Guvernul maghiar a mărit în 2009 TVA-ul de la 20 la 25%. De altfel, taxa de 25% este şi cea mai mare de pe continent. În afară de Ungaria, se mai aplică doar în Suedia, Danemarca şi Norvegia.

La polul opus se află Luxemburgul, unde TVA-ul este de doar 15%, cea mai mică din Europa.

Sursa : Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com