.

România se confruntă cu cel mai fierbinte weekend din an!

Publicat de Criss vineri, august 13, 2010

Temperaturile de aproape 40 de grade care vor fi înregistrate astăzi vor transforma ziua de vineri în cea mai călduroasă zi de până acum.
Recordul absolut va fi stabilit însă mâine când temperaturile vor fi şi mai mari.

Temperaturile depăşesc record după record. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor creşte puţin câte puţin în fiecare zi. Astfel, dacă astăzi a fost decretată cea mai călduroasă zi din acest an, cele câteva grade în plus de mâine ar putea doborî din nou recordul.

"Astăzi o să fie cea mai caldă zi din an de până acum. Dar ea nu va rămâne mult timp cea mai caldă zi din an pentru că mâine s-ar putea să fie mai cald. Şi luni, la fel va fi foarte cald" a spus meteorologul Realitatea TV, Elena Cordoneanu.

Potrivit Adminsitraţiei Naţionale de Meteorologie, în această după-amiaza, 13 august, cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în sudul şi estul Munteniei, inclusiv Municipiul Bucureşti,partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei, unde vor fi valori de 38 - 39 de grade.

Vor fi însă şi fenomene asociate instabilitatii atmosferice (averse cu caracter torential, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină) care se vor manifesta pe arii restrânse, mai ales în zonele de munte şi în vestul ţării.

"Înrestul ţării, va fi foarte cald ziua dar va fi foarte cald şi noaptea pentru că perioada cu călduri excesive este destul de lungă şi pământul, dar mai ales clădirile au înmagazinat deja multă căldură şi nu au avut timp să o cedeze pe toată pe timpul nopţii. Va fi astfel din ce în ce mai greu să ne odihnim noaptea, în special în oraşe", a atenţionat Elena Cordoneanu.

Ea a spus că şi pe litoral va fi foarte cald, iar temperaturile foarte mari vor continua să dea bătăi de cap românilor.

"Prima parte a săptămânii viitoare cu siguranţă. Aş îndrăzni să văd o oarecare răcorire pentru mijlocul săptămânii, dar nu la diferenţe termice foarte mari. O răcorire de câteva grade. Dar, după indicaţiile materialelor de lungă durată se va relua căldura după aceea" a mai spus meteorologul Realităţii TV, Elena Cordoneanu.

Indicele de confort termic a depăşit pragul critic de dimineaţă

Temperaturile ridicate atrag după ele şi un indice de confort termic foarte mare. La ora 09:00 dimineaţa, acesta depăşise deja pragul critic de 80. Pe litoralul se înregistra deja 82 de unităţi. VEZI AICI HARTA

De altfel, indicele de confort termic a fost foarte ridicat toată săptămâna. Recordul a fost stabilit ieri, când la ora 11.00 dimineaţa pe litoral se înregistrau deja 87 de unităţi.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina o temperatură aparentă, cea resimţită de corpul uman. În mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamnă o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat, potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Sursa: Realitatea.net

Reacții: 

Totalul afișărilor de pagină

Feed

Powered by Descopera Travel

dictionar-roman.com